Trgovanje na Sarajevskoj berzi

Amerikanci preuzeli 33 posto dionica Pretisa, kupili udio i u bugojanskom Binasu!

16.04.2024. 08:26 / Izvor: istraga.ba
pretis

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa d.d.

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa d.d., saznaje Istraga.ba. Ista kompanija trebala preuzeti i manjinski paket dionica bugojanskog Binasa.

Prema informacijama Istrage, ova američka kompanija stoji iza transakcije obavljene u ponedjeljak na Sarajevskoj berzi.

"Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 14.314.078,20 KM dionicama emitenta PRETIS DD VOGOŠĆA (simbol UNPRRK1 ); u sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 10,20 KM", objavljeno je u ponedjeljak u službenom izvještaju Sarajevske beze.

U pitanju su, kako saznajemo, dionice čiji su formalni vlasnici do sada bili fondovi iz BiH. Osim udjela u Pretisu, ovi fondoci su prodali i svoje dionice u Binasu iz Bugojna.

"Na Slobodnom tržištu – ST3 ostvaren je promet od 531.511,50 KM dionicama emitenta BINAS DD BUGOJNO (simbol UBNSRK2 ); u sklopu 9 transakcija prometovano je 81.771 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 6,50 KM", objavila je u ponedjeljak Sarajevska berza.

Prema dostupnim podacima, Regulus Global LLC registrovana je u američkoj saveznoj državi Virginia.

"Bavimo se svime, od obavještajnog softvera do vojnih sistema, uključujući opremu koja potpada pod ITAR/AECA. Specijalizirani smo za usklađivanje sposobnosti stranih vojski i agencija za provođenje zakona saveznika SAD-a s njihovim američkim kolegama, pružajući vrhunsku opremu i najbolje prakse za provedbu i održivost. Regulus posluje u više od 70 zemalja diljem svijeta", navedeno je na stranici Regulus Global LLC-a.

I nakon ovog preuzimanja dionica, Federacija ostaje većinski vlasnik Pretisa. Prema zvaničnim podacima dostupnim na Sarajevskoj berzi, Federacija je vlasnik 51 posto dionica Pretisa. Ova vogošćanska kompanija iz namjenske industrije 2023. godine ostvarila je promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital