Mali dioničari: Badel žele prodati ispod cijene

03.12.2013. 08:54 / Izvor: Business.hr
Mali dioničari: Badel žele prodati ispod cijene

​Badel 1862 u prvih je devet mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od 26,1 milijun kuna, što je više nego dvostruko veći gubitak u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 12,9 milijuna kuna.

Badel 1862 u prvih je devet mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od 26,1 milijun kuna, što je više nego dvostruko veći gubitak u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 12,9 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Udruga Badel Badelovcima u subotu 14. prosinca će u Zagrebu održati 14. Skupštinu dioničara Badela 1862 d.d.. Iz Udruge pozivaju sve dioničare Badela 1862 d.d. s namjerom da ukažu na krajnju ozbiljnost u očuvanju dioničarstva i tvrtke jer su, kako navode, mali dioničari u Badel 1862 d.d. uložili 114 milijuna kuna.

Poziv iz Udruge upućen je prije svega dioničarima koji su zaposlenici te tvrtke. Naime, od 480 sadašnjih zaposlenih radnika u Badelu 1862 d.d. njih 186 su mali dioničari.

Poziv na Skupštinu

„Apeliramo da naši radnici, umirovljenici, kooperanti, poslovni partneri, kao i svi ostali dioničari dođu na predstojeću skupštinu Udruge, aktivno se uključe u njezin rad, kako bi zajednički, maksimalno, svim legalnim i legitimnim pravnim sredstvima, zaštitilli svoje vlasništvo i bili spremni preuzeti odgovornost za Badel 1862 d.d.“, naglasili su uz Udruge Badel Badelovcima.

Pokušavajući saznati stav druge strane u priči o nekada najvećem hrvatskom proizvođaču alkoholnih pića s nekadašnjim velikim ugledom u regiji, ali i u Europi, iz te tvtrke su nam neslužbeno ustvrdili kako sadašnja Uprava nema vremena polemizirati s ranijim menadžerima tvrtke te da su preokupirani spašavanjem tvrtke koja je u predstečajnoj nagodbi.

Iz Ministarstva gospodarstva, nadležnog za tu tvrtku u kojoj je i dalje država većinski vlasnik također nismo dobili nikakav komentar.

Priča oko Badela 1862 je zamršena i traje još od 1992. godine a na sudbinu tog nekada uglednog brenda i poduzeća umnogome su utjecale i vladajuće strukture.

Ono što je sada jasno je da su mali dioničari Badela 1862 i nakon 21 godine borbe za svoju tvrtku i dalje u neizvjesnosti oko njene sudbine i svojeg vlasničkog udjela u njoj. Kako nam kažu predstavnici udruge malih dioničara Badel Badelovcima, u toj se tvrtci i dalje stvaraju programirani gubici. Hoće li Badel 1862 kao i mnoge druge proizvodne tvrtke u Hrvatskoj doživjeti propast pitanje je o kojem bi se svakako trebala brinuti sadašnja Vlada koja nastoji iznaći izlaz iz gospodarske krize koja traje već preko pet godina.

Bivša uprava Badela 1862 d.d prodala je prije dvije godine modernu punionicu mineralne i izvorske vode Kalničke vode d.d. u Križevcima, a sadašnja Uprava je, kako nam kažu iz udruge Badel Badelovcima, najavila prodaju tvornice sokova Eurobev d.o.o. na Bornogaju. Među malim dioničarima vlada strah da slična sudbina čeka proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića.

Traže pomoć Vlade

Od aktualne vlasti očekuju pomoć jer bi takva rasprodaja vodila uništenju njihovog dioničkog kapitala i nestanku Badela 1862 d.d. kao najvećeg proizvođača jakih alkoholnih pića s 150-godišnjom tradicijom.

Zbog toga iz udruge Badel Badelovcima kažu kako neće odustati od svojih namjera kako bi se suprotstavili uništenju tvrtke.

Nova otpuštanja

Upozoravaju kako su krajem 2011. godine „razvlašteni“ od države na nezakonit način, što su nedavno potvrdili i Visoki trgovački sud u Zagrebu i Ustavni sud Republike Hrvatske.

U Badelu od 1040 zaposlenih krajem 2009. godine sada je ostalo samo oko 480 radnika, a sadašnja Uprava najavljuje, kako tvrde iz udruge Badel Badelovcima, otpuštanje dodatnih 150 zaposlenika.

Upozoravaju i da su nakon što je država postala vlasnik poduzeća prekinute sve investicije, ništa se ne gradi, ne podižu novi nasadi, a nova Uprava, kako naglašavaju, nema niti strategiju razvoja tvrtke čime je Badel 1862 dovela do najvećeg apsurda u njegovoj povijesti.

Gomilanje gubitaka

Od nekadašnjeg lidera u regiji u proizvodnji pića Badel 1862 sveden je na tvrtku koja samo gomila gubitke, gomila obveze prema državi jer ne plaća trošarine na alkoholna pića, ne prodaju se nekretnine za koje postoji odluka o prodaji još iz 2009. godine, a koje ne služe proizvodnji niti Badel 1862 ima ikakve koristi od njih, tvrde nam iz Udruge malih dioničara. Takvih nekretnina je 13. Usto, kako su nam istaknuli iz udruge Badel Badelovcima, tvrtka svoj dug uvećava rapidno i zateznim kamatama. Kako nam kažu iz Udruge, ili sadašnja Uprava ne zna svoj posao ili radi u nečijem interesu da se Badel 1862 obezvrijedi kako bi ga netko preuzeo cijelog ili u dijelovima za male novce.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital