Stvara se novi hrvatsko-slovenski div: Povezuju se Plodine i Tuš?

18.08.2014. 14:14 / Izvor: Dnevnik
Stvara se novi hrvatsko-slovenski div: Povezuju se Plodine i Tuš?

Na strateškom povezivanju obiju skupina inzistiraju njihovi kreditori, posebno talijanska bankarska grupacija Intesa Sao Paolo, koja je financijski izložena i u Plodinama i u Tušu preko svojih tvrtki kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji

Nakon Agrokorova preuzimanja Mercatora, na vidiku je stvaranje još jedne "hrvatsko-slovenske trgovačke grupacije" i to putem strateškog povezivanja riječkih Plodina i slovenskog Tuša, čijem su vlasniku Mirku Tušu banke prošlog tjedna odobrile restrukturiranje 400 milijuna eura duga, piše u ponedjeljak slovenski dnevni list Dnevnik.

Na strateškom povezivanju obiju skupina inzistiraju njihovi kreditori, posebno talijanska bankarska grupacija Intesa Sao Paolo, koja je financijski izložena i u Plodinama i u Tušu preko svojih tvrtki kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji. Vijesti o svom povezivanju i njegovim modalitetima u Tušu i Plodinama zasad odbijaju komentirati, navodi Dnevnik.

Ako do realizacije strateškog povezivanja dođe, one bi na hrvatskom i slovenskom tržištu lakše konkurirale objedinjenoj Agrokorovoj maloprodajnoj mreži, jer bi zajedno imale milijardu eura godišnjeg prometa sa više od 130 supermarketa, a nova bi grupacija ukupno zapošljavala više od 6000 ljudi, navodi taj list.

Prema neslužbenim informacijama koje iznosi Dnevnik, povezivanje Plodina, čiji je vlasnik Mile Ćurković, te Tuša, koji je u vlasništvu poduzetnika iz Celja Mirka Tuša, odnosno ujedinjavanje njihovih maloprodajnih kapaciteta, bilo bi međufaza, odnosno priprema za prodaju tako udružene mreže jednoj od većih europskih trgovačkih tvrtki.

Kao potencijalno najvjerojatniji budući strateški partner tako se već sada spominje talijanska tvrtka Coop, najveći talijanski trgovac, čiji godišnji prihodi premašuju 13 milijardi eura.

Za takav rasplet situacije u prvom su redu zainteresirani bankari, koje je zadnjih godina brinuo pad poslovnih rezultata i tržišnog udjela Tuša u Sloveniji, gdje je Tuš jedan od najvećih trgovačkih lanaca.

Za razliku od Tuša, položaj Plodina na hrvatskom tržištu i njegovi poslovni rezultati su dobri, pa je lani tvrtka ostvarila 3,26 milijardi kuna prihoda, ali je i kod nje problematična kreditna izloženost, jer joj dugovi zadnjih godina prelaze 220 milijuna eura, predstavljajući opterećenje u njezinom radu i razvoju, tvrdi Dnevnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital