Bh. stručnjak: Ulaganjem u kriptovalute riskira se gubitak većine ulaganja

26.01.2018. 10:02 / Izvor: Večernji List
Bh. stručnjak: Ulaganjem u kriptovalute riskira se gubitak većine ulaganja

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da se kod nas još uvijek trguju na primitivnoj razini.

"Novac nikad ne spava" - kultno je pravilo Wall Streeta. Posljedjih dana najveći svjetski ulagači  prate situaciju na tržištu. Osobito što ih je "šokirao" nagli ulazak ovaluta na to tržište, pa su zahvaljujući enormnom skoku bitcoina postali milijunaši i milijarderi. U BiH se još u rukavicama govori o takvim ima, i o trgovanju dionicama i kriptovalutama.

SLABA RAZVIJENOST

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da se kod nas još uvijek trguju na primitivnoj razini.

"Tržište vrijednosnih papira u BiH je jako slabo razvijeno. Može se slobodno reći da je način djelovanja na primitivnoj razini, u smislu mogućnosti trgovanja s proizvodima koji se kod nas nude. Najprije se to odnosi ria trgovinu dionicama te vrijednosnim papirima (riznični zapisi i obveznice). Za razliku od drugih burzi u svijetu, gdje imate mnogo više mogućnosti za trgovinu, a time i za zaradu, naše burze u posljednje vrijeme uglavnom su fokusirane na plasman vladinih vrijednosnih papira, kao najsigurniji oblik ulaganja. Ulaganje u dionice, kao drugu vrstu proizvoda, nešto je rizičnije jer vrijednost dionica može ovisiti o mnogo čimbenika, ali najprije o poslovanju samog poduzeća, što nekad može biti riskantno za zemlje poput BiH s obzirom na naš ekonomski sustav", govori za Večernji list analitičar Hadžić.

VISOKO SPEKULATIVNI POTHVAT

S obzirom na takve slabosti trgovanja vrijednosnim papirima u BiH, ljudi se sve više odlučuju za kriptovalute.

"Neatraktivnost i nerazvijenost domaćeg tržišta vrijednosnih papira, ali i dostupnost i otvorenost novih informacijskih tehnologija, doprinijeli su da se naši građani u posljednje vrijeme češće odlučuju  za ulaganje u tzv. Kriptovalute. Ako razmišljate o uaganju u kriptovalue, najbolje je postupati s vašom "investicijom" na isti način na koji biste se odnosili na bilo koji drugi visoko spekulativni pothvat. Drugim riječima, potrebno je da se prepozna, da se na taj način riskira gubitak većine ulaganja, ako ne i sve. Kriptovalute nemaju vlastitu unutarnju vrijednost, osim one koju je neki ulagač ili kupac spreman platiti u određenom trenutku. To je čini vrlo osjetljivom na ogromne promjene cijena, što zauzvrat povećava rizik od gubitka za investitore. Najpoznatija od svih kriptovaluta je bitcoin. Mišljenja su, općenito gledajući, podijeljena o zaslugama bitcoina kao jedne od mogućnosti za ulaganje. Dok jedni potenciraju njegovu rastuću upotrebu kao mjeru vrijedno-sti, drugi ga smatraju još jednim u nizu spekulativnih mjehura na tržištu", govori Hadžić i zaključuje: "Na svakom ulagaču je odlučiti - ulaganje u sigurni, ali mali prinos ili riskiranje koje vam može ispuniti sve snove ili vas odvesti na dno."               

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital