Prodaja akcija "Ljubije" 25.januara na Banjalučkoj berzi

18.01.2019. 14:21 / Izvor: Fena
Prodaja akcija 'Ljubije' 25.januara na Banjalučkoj berzi

Aukcija za paket akcija Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija a.d. Prijedor bit će održana 25. januara, najavljeno je iz Banjalučke berze.

Aukcija za paket akcija Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija a.d. Prijedor bit će održana 25. januara, najavljeno je iz Banjalučke berze.

Predmet prodaje će biti 7.484.823 akcije, po početnoj cijeni od 2,09 KM.

Odluku od prodaji "Ljubije" donijela je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS), nakon što je pribavljena saglasnost entitetske vlade.

U toj odluci je ranije navedeno da pravo učešća na aukciji imaju sve zainteresovane osobe koje zadovoljavaju kvalifikacione kriterije, među kojima je obavljanje rudarske djelatnosti, pri čemu se pod tim podrazumijeva eksploatacija "metaličnih mineralnih sirovina" te ostvaren godišnji ukupan prihod od najmanje 100 miliona KM, u svakoj od posljednje dvije poslovne godine.

Usljed ratnih dešavanja u BiH, proizvodnja je 1992. godine obustavljena u ovom preduzeću, a na kopu Omarska je ponovo pokrenuta 2004. godine, ali od novoosnovanog društva „Novi rudnici Ljubija“ d.o.o. Prijedor (danas „ArcelorMittal“ d.o.o. Prijedor), zajedničkim ulaganjem RŽR-a i „LNM holding“ Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland).

Stoga se u odluci podsjeća da je RŽR "Ljubija" 2004. godine u potpunosti prestao sa obavljanjem osnovne djelatnosti i svoju egzistenciju zasniva na učešću u ostvarenoj dobiti zajedničkog preduzeća, te na drugim aktivnostima, tj. na realizaciji ugovora o poslovnoj saradnji sa „ArcelorMittal“ d.o.o. Prijedor o davanju usluga angažovanjem radnika različitih profila, prodaji biomase i šampinjona, izdavanju u zakup poslovnih prostora i drugo.

U 2017.godini je „Ljubija“ ostvarila finansijske prihode od 3.101.891 KM, a najveći dio se odnosi na prihode od isplate dijela dobiti od preduzeća „ArcelorMittal“ d.o.o. Prijedor, za period od 2014. do 2016. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital