I Emirati najavili veću proizvodnju nafte, cijene u padu

12.03.2020. 09:48 / Izvor: Agencije
I Emirati najavili veću proizvodnju nafte, cijene u padu

Tržišta su odmah odreagovala na ovu vijest gurnuvši cijene "crnog zlata" ponovo nizbrdo.

Ujedinjeni Arapski Emirati su se pridružili Saudijskoj Arabiji najavljujući da će i oni podići proizvodnju nafte na rekordan nivo u aprilu.

Time su ove dvije članice OPEK-a podigle ulog u ratu s cijenama nafte protiv Rusije, prenosi B92.

Tržišta su odmah odreagovala na ovu vijest gurnuvši cijene "crnog zlata" ponovo nizbrdo.

Nacionalna naftna kompanija Ujedinjenih Arapski Emiarta, Adnok, navela je u saopštenju da će u aprilu povećati isporuke na više od 4,0 miliona barela dnevno (bpd) i da će ubrzati planove za proširenje kapaciteta na 5,0 miliona bpd, što je cilj koji je kompanija prethodno planirala da postigne do 2030. godine, izvještava Rojters.

Saudijska Arabija, koja je proteklog vikenda već saopštila da će u aprilu podići pumpanje na rekordnih 12,3 miliona bpd, danas je najavila dodatno povećanje proizvodnje.

Glavni izvršni direktor Saudi Aramka, Amin Naser, izjavio je da ova državna nafta kompanija planira da povećati kapacitet sa 12 miliona na 13 miliona barela dnevno, dodajući da je to naložilo ministarstvo energetike.

"Kompanija ulaže maksimalne napore da što prije sprovede ovu direktivu", rekao je Naser. Nije određen vremenski okvir za realizaciju tog, koji iziskuje ulaganje od više milijardi dolara.

Povećanjem isporuka, Rijad i Abu Dabi će u aprilu zajedno "ulivati" dodatnih 3,6 miliona barela nafte dnevno na tržište koje je već zasićeno i to u trenutku kada se procjenjuje da će u 2020. godini globalna tražnja za gorivom prvi put opasti u posljednjih skoro 10 godina usljed epidemije virusa korona koji je prigušio ekonomsku aktivnost u većini zemalja svijeta, napominje Rojters.

Ove dodatne količine nafte koje dva zalivska saveznika planiraju da isporučuju procentualno odgovaraju iznosu od 3,6 odsto globalnih isporuka. Pored toga, iz Moskve se juče čulo da bi ruske naftne kompanije mogle da povećaju proizvodnju za do 300.000 barela dnevno a, možda, čak i do 500.000 barela.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je, međutim, ocijenio danas da povećanje proizvodnje nije "najbolja opcija" i dodao da je Moskva i dalje otvorena za dijalog sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte.

Alžir, koji je članica OPEK-a, saopštio je da su u toku intenzivni razgovori i da je ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui pozvao na postizanje novog sporazuma o proizvodnji u okviru neformalne alijanse OPEK +, koju čine članice naftnog kartela i drugi proizvođači s Rusijom na čelu.

Saudijska Arabija je, međutim, zauzela stav da su razgovori besmisleni ako ne dovedu do dogovora. Cijene nafte su se ovih dana gotovo prepolovile u odnosu na početak godine zbog strahovanja da će države OPEK-a preplaviti tržište u svojoj bici s Rusijom za tržišni udio.

Do raskola između Rusije i Rijada došlo je nakon što je Moskva prošle nedelje odbila predlog OPEK-a za dublje rezanje proizvodnje, tako da je propao pakt koji je od 2016. godine doprinijelo porastu cijena "crnog zlata".

Prema podacima sa platforme "dailyfx.com", koja u realnom vremenu prati kretanje cijena nafte, sjevernomorska nafta "brent" je trenutno u padu za 2,0 odsto i trguje se za 36,63 dolara po barelu, a naniže klizi i američka nafta WTI i to za 2,4 procenta, na 33,63 dolara za barel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital