Po lakoći poslovanja BiH najbolje pozicionirana u međunarodnoj trgovini

20.05.2020. 09:54 / Izvor: Akta.ba
Po lakoći poslovanja BiH najbolje pozicionirana u međunarodnoj trgovini

Po pokazatelju lakoće pokretanja poslovanja Bosna i Hercegovina je rangirana na 184 mjestu.

U zadnjem godišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja "Doing Business 2020." Bosna i Hercegovina se nalazi na 90. mjestu.

Naša država je na osnovu ovih podataka pala za još jednu poziciju na ovoj listi. U 2018. po lakoći poslovanja bila je rangirana na 89. mjestu  što je i tada bio pad za tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

Najbolja pozicija zabilježena je u dijelu lakoće međunarodne trgovine gdje BiH zauzima veoma dobro 27 mjesto od 190 ekonomija.

Dobro smo pozicionirani i kada je lakoći riješavanja nesolventnosti u pitanju, Bosna i Hercegovina je na 37 mjestu. Prema podacima Lakoće poslovanja, stečajni postupak traje u prosjeku 3,3 godine i košta 9 posto dužnikove imovine sa najvjerovatnijim ishodom da će preduzeće biti prodano u dijelovima. Prosječna stopa povrata je 39,7 centi na dolar.

U globalnom smislu, Bosna i Hercegovina je rangirana na 74 mjestu kada je u oblasti lakoće priključenja elektične energije u pitanju, što je značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu kada je bila na 123 mjestu.

Po pokazatelju lakoće pokretanja poslovanja Bosna i Hercegovina je rangirana na 184 mjestu.

Lakoća poslovanja prati procedure, vrijeme i troškove neophodne kako bi preduzeće dobilo sve potrebne dozvole za izgradnju jednostavnog objekta i izvršilo uknjižbu imovine kako bi se ona mogla koristiti ili prenositi na druga lica. Pored toga, mjeri indeks kontrole kvalitete izgradnje, ocjenjujući kvalitetu građevinskih propisa, snagu kontrole kvaliteta i sigurnosnih mehanizama, režime odgovornosti i osiguranja i zahtjeva za izdavanje profesionalnih certifikata.

Prema podacima Lakoće poslovanja, pribavljanje građevinskih dozvola u BiH zahtijeva 17 postupka, traje 180 dana i troškovi iznose 20,3 posto vrijednosti objekta.

Po lakoći dobivanja građevinske dozvole BiH se nalazi na 173 mjestu od 190 ekonomija.

Prema podacima Lakoće priključenja električne energije, u BiH je potrebno 5 procedura, 69 dana, sa troškovima od 289,0 posto BND-a po stanovniku.

Kada je riječ o uknjižbi imovine potrebno je 7 procedura, traje 35 dana i košta 5,1 posto od vrijednosti imovine. Gledano globalno, Bosna i Hercegovina se nalazi na 96 mjestu od 190 ekonomija u ovom segment.

Lakoća poslovanja mjeri zakonska prava dužnika i kreditora u pogledu osiguranja transakcija kroz jedan set pokazatelja dok prikazuje kreditne podatke kroz drugi set indikatora. BiH ima ocjenu 6,0 u kvaliteti kreditnih informacija i 7,0 u jačini zakonskih prava dužnika i kreditora. Bolji rang i ocjena lakoće kreditiranja pokazuju više kreditnih informacija i jača zakonska prava za dužnike i kreditore.

U ovom segment BiH se nalazi na 67 mjestu od 190 ekonomija po lakoći i mogućnosti kreditiranja.

Kada se govori o zaštiti investitora Bosna i Hercegovina je ocjenjena sa rezultatom 56,0 u jačini zaštite manjinskih investitora pri čemu viši rezultati pokazuju jaču i bolju zaštitu. U globalnom smislu Bosna i Hercegovina je na 88. mjestu od 190 ekonomija kada je u pitanju jačina zaštite manjinskih investitora.

Po visini poreskih opterećenja nalazimo se na 141. mjestu. U prosjeku, preduzeća izvrše 33 plaćanja poreza tokom godine, potroše 411 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,7  postood ostvarene dobiti.

Prema lakoći izvršenja ugovora Bosna i Hercegovina je na 93. Mjestu. Prema podacima koje je prikupila Lakoća poslovanja, izvršenje ugovora traje 595 dana i košta 36,0 posto vrijednosti potraživanja.

Prvih 10 najboljih mjesta na svijetu po lakoći poslovanja, prema ovom izvještaju, zauzimaju Novi Zeland (s ocjenom 86,8 od 100), Singapur (86,2), Hong Kong, Kina (85,3), Danska (85,3), Republika Koreja (84), Sjedinjene Države (84), Gruzija (83,7), Ujedinjeno Kraljevstvo (83,5), Norveška (82,6), i Švedska (82).

Ekonomije sa najboljom ocjenom u rangiranju lakoće poslovanja dijele nekoliko zajedničkih karakteristika, uključujući široku upotrebu elektronskih sistema. Prvih 20 ekonomija imaju online procese za registraciju poslovanja, platforme za elektronsko prijavljivanje poreza i omogućavaju internetske procedure vezane za transfere imovine. Štoviše, 11 ekonomija ima elektronske postupke za izdavanje dozvola za gradnju, navodi se u Izvještaju Federalnog zavod za programiranje razvoja Sarajevo.

Sveukupno 115 ekonomija širom svijeta provelo je 294 regulatorne reforme u izvještajnoj godini, što uveliko olakšava poslovanje.

Rezultati Lakoće poslovanja 2020 pokazuju da u gotovo svakoj ekonomiji na svijetu postoji prostor da se pojednostave ili ubrzaju pravila kako bi se olakšalo poslovanje, omogućilo poduzetništvu da procvjeta i omogućilo da ekonomske aktivnosti dostignu svoj puni potencijal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital