U 2018. godini od 74 bh. institucije, 12 dobilo čisto pozitivno mišljenje

04.06.2020. 08:18 / Izvor: Fena
U 2018. godini od 74 bh. institucije, 12 dobilo čisto pozitivno mišljenje

Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje dobilo je 55 institucija, dok je 12 institucija dobilo čisto pozitivno mišljenje.

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na danšnjoj sjednici Godišnji revizorski izvještaj o osnovnim nalazima i preporukama za 2018. godinu koji je izradio Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Ranko Krsman napomenuo je u obraćanju na sjednici Komisije da su revidirane 74 državne institucije. Za četiri institucije dato je mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje, dok su dvije institucije dobile mišljenje s rezervom.

Pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje dobilo je 55 institucija, dok je 12 institucija dobilo čisto pozitivno mišljenje. U jednom slučaju Ured za reviziju se uzdržao od davanja mišljenja.

Kroz pojedinačne izvještaje revizije za 2018. godinu institucijama BiH Ured za reviziju dao je 489 preporuka, dok su u izvještajima o reviziji za 2017. godinu date  573 preporuke. Provjerom stepenom realizacije preporuka kod pojedinačnih institucija BiH konstatirano je da je oko 60 posto preporuka realizirano ili je njihova realizacija u toku iz 2017. godine.

Analizom implementacije preporuka iz Izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2017. godinu, konstatirano je da je od ukupno 49 datih preporuka devet preporuka realizirano, 12 je u toku realizacije, 27 preporuka nije realizirano, dok za jednu preporuku nije bilo moguće dati ocjenu realizacije.

Značajan broj preporuka iz Izvještaja o glavnim nalazima i preporukama iz ranijih godina nije realiziran i one se ponavljaju iz godine u godinu, upozoreno je iz Ureda za reviziju BiH.

Riječ je o preporukama pretežno sistemske prirode, kao što su pitanje tehničkog mandata, upošljavanja, javnih nabavki, višegodišnjih kapitalnih ulaganja, ugovora o djelu, državne imovine, popisa te IT sistema, napominje Krsman.

"Provedbom datih sistemskih preporuka došlo bi se do poboljšanja općeg ambijenta u kojem funkcioniraju bh. institucije, što bi trebalo imati direktan utjecaj na racionalnije i odgovornije postupanje s javnim sredstvima, te povećanje stepena vladavine prava, transparentnosti i efikasnosti u radu institucija BiH", smatraju u Uredu za reviziju.

Kod realizacije preporuka nastavlja se praksa da se uglavnom provode jednostavnije preporuke koje institucije mogu provesti samostalno, dok je realizacija preporuka koje zahtijevaju djelovanje i angažman više institucija i sistemski pristup rješavanju uočenih problema i dalje nedostatna.

Istaknuto je da Ured za reviziju ne može biti zadovoljan formalnim izvještajima o realizaciji svojih preporuka što je pitanje, smatraju, od posebne važnosti, jer Parlamentarna skupština kroz zaključke nadležnih komisija i svojih domova, a koji se zasnivaju na preporukama Ureda za reviziju, obvezuje institucije vlasti, upravo da se postigao krajnji cilj izvještaja o reviziji - unapređenje upravljanja javnim financijama, te transparentno i racionalno trošenju budžetskih sredstava.

Skrenuli su pažnju na to da se i ove godine kasnilo s usvajanjem Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH, što je prouzrokovalo i kašnjenje usvajanja Dokumenta okvirnog budžeta BiH za period 2018. -2020. godina, kao i Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu, koji je usvojen 25. januara 2018. godine.

S obzirom na to da Zakon o budžetu institucija BiH nije blagovremeno usvojen, Vijeće ministara BiH je 28. decembra 2017. godine donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za period januar-mart 2018. godine.

Ured za reviziju i ranijim izvještajima ukazivao je na kašnjenje u procedurama usvajanja budžeta, zbog čega ističu da je potrebno da Parlamentarna skupština BiH, ovisno o nadležnosti institucija BiH, insistira na realizaciji zadataka u utvrđenim rokovima, čime bi se na viši nivo podigao stepen ozbiljnosti i odgovornosti s kojim institucije pristupaju realizaciji sistemskih preporuka.

Između ostalih iz Ureda za reviziju ukazano je ponovo na dugogodišnje nepostupanje po odlukama Ustavnog suda BiH iako su one konačne i obvezujuće, a njihovo neizvršenje predstavlja krivično djelo, a to kao posljedicu ima brojne sudske sporove koji potencijalno mogu imati negativne finansijske efekte po budžet.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) ocijenio je da je sazrelo vrijeme za izmjene Zakona o reviziji, naglašavajući da nema negativnih izvještaja za razliku od entitetskih institucija i relativno je mali broj onih institucija koje su dobile mišljenje s rezervom.

Podsjetio je da se za dvije ili tri institucije ponavljaju mišljenja s rezervom, ali dodao je da bi zakonski okvir stoga trebalo urediti da se ne revidiraju svake godine svih 74 institucija budući da su neke od njih sa 15-ak zaposlenih i imaju malo finansijska sredstva.

Naglasio je da je u proceduri izbor glavnog revizora te je izrazio nadu da će se to završiti brzo, a potom će, najavljuje, kao predsjedavajući Komisije uputiti takvu inicijativu u parlamentarnu proceduru i to najvjerovatnije u zadnjem kvartalu ove godine.

Članovi Komisije razmatrali su pojedinačno izvještaje za šest bh. institucija koje su dobile mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje i mišljenje s rezervom, a u pitanju su ministarstva vanjskih poslova i odbrane BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Institut za akreditiranje BiH, Direkcija za evropske integracije BiH i Jedinica za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Kako je rečeno, za jednu od narednih sjednica Komisije bit će pripremljeno mišljenje nakon saslušanja u Komisiji, a bit će zatražen i izvještaj Agencije za državnu službu o problemu internog premještaja i zapošljavanja s rezervne liste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital