U prvom kvartalu bh. izvoz smanjen za 5,2 odsto

24.07.2020. 10:05 / Izvor: Akta.ba
U prvom kvartalu bh. izvoz smanjen za 5,2 odsto

U Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja u BiH za januar-mart navedeno je da je u prvom kvartalu došlo do slabljenja ekonomske aktivnosti.

U BiH je u prvom kvartalu ove godine došlo do pada fizičkog obima proizvodnje za 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvoz smanjen za 5,2 odsto, navodi se u informaciju o kretanju makroekonomskih pokazatelja u BiH za januar-mart koju je jučer usvojio Savjet ministara.

U Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja u BiH za januar-mart navedeno je da je u prvom kvartalu došlo do slabljenja ekonomske aktivnosti u odnosu na isti period lani, što je i trend u cijelom svijetu, uzrokovan pandemijom virusa korona.

Prema informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje, globalni ekonomski pad, koji prema preliminarnim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda iznosi oko tri odsto u 2020. godini, uz očekivan pad BDP u zemljama EU od oko 7,5 odsto, nepovoljno će uticati i na ekonomska kretanja u BiH.

Preliminarni kratkoročni ekonomski pokazatelji Agencije za statistiku BiH potvrđuju da je u prvom kvartalu ove godine došlo do pada fizičkog obima proizvodnje od 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvoz je u ovom periodu smanjen za 5,2 odsto, a uvoz roba za 7,2 odsto, što je djelimično popravilo trgovinski bilans.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital