Dugovanja porodiljama u USK se popela na četiri miliona KM

03.08.2020. 13:17 / Izvor: Nezavisne novine
Dugovanja porodiljama u USK se popela na četiri miliona KM

Dugovanja na ime porodiljskih naknada u Unsko-sanskom kantonu dostigla su cifru od četiri miliona maraka.

Dugovanja na ime porodiljskih naknada u Unsko-sanskom kantonu dostigla su cifru od četiri miliona maraka, a finansijska kriza zbog pandemije virusa korona onemogućila je ove godine njihovu redovnu isplatu.

U Ministarstvu zdravstva USK kažu kako su u prošloj godini isplatili 2,5 miliona maraka ranijih dugovanja, ali da su vanredne okolnosti ponovo dovele do gomilanja dugova.

U Centru za socijalni rad u Bihaću su potvrdili kako porodiljama za naknade duguju oko milion maraka i da ih je u međuvremenu tužio jedan broj korisnica, zbog čega bi mogli doći u finansijske probleme.

Inače, Vlada USK je ove godine u budžetu obezbijedila 200.000 maraka za plaćanje dječjeg dodatka za svako rođeno treće i naredno dijete s obzirom na to da se on nikada nije isplaćivao u ovome kantonu.

Također, planirano je i više pronatalitetnih mjera kojima bi se dodatno olakšao položaj trudnica i porodilja, ali je njihovo provođenje pod znakom pitanja.

Ove mjere su definisane u sklopu programa koji ima za cilj da ublaži teško stanje koje je uzrokovano iseljavanjem velikog broja građana s ovih prostora u proteklih nekoliko godina.

Trend migracija građana iz Unsko-sanskog kantona, mahom u zapadnoevropske zemlje, traje već dugo i u ovome trenutku ne postoje precizni podaci koliko se ljudi zaista iselilo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK objavilo je podatak da je samo u posljednje četiri godine građanima izdato oko 40.000 potvrda o nekažnjavanju, a ova potvrda je neophodna za dobijanje viza za odlazak u inostranstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital