Dolar na najnižem nivou u posljednje dvije godine

19.08.2020. 09:03 / Izvor: Tanjug
Dolar na najnižem nivou u posljednje dvije godine

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema glavnim rivalskim valutama, oslabio je prema posljednjim podacima za 0,3 posto.

Američki dolar je pao prema korpi glavnih svjetskih valuta peti trgovački dan zaredom, spustivši se na najniži nivo u posljednje dvije godine, pod pritiskom niskih prinosa na američke dužničke hartije i sumornih ekonomskih podataka u SAD.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema glavnim rivalskim valutama, oslabio je prema posljednjim podacima za 0,3 posto na 92,55 poena, a u jednom trenutku je pao čak na 92,46 poena, na najniži nivo od juna 2018, izvještava Rojters.

Najnoviji rast akcija tehnoloških kompanija obezbijedio je pozitivno okruženje na tržištima i prigušio tražnju za sigurnim dolarom, dok su rezultati iz mjesečne ankete Empajer Stejt njujorškog FED-a pokazali lošiji indeks o stanju i očekivanjima proizvođača nego što se očekivalo.

To je uticalo na trgovce da zadrže pesimističan stav prema američkoj valuti.

Dolar je prema evru skliznuo za dodatnih 0,2 procenta na 1,19 dolara a u odnosu na japanski jen je pao za 0,5 odsto, na 105,40 jena, što je njegov najniži nivo u posljednjih nedjelju i po dana.

Zelena novčanica je takođe potonula za pola procenta prema britanskoj funti, na 1,3180 dolara, na najslabiji nivo u gotovo dvije nedjelje.

Uprkos gubitku vreijdnosti u posljednjih nekoliko nedelja, dolar je i dalje za 27 odsto iznad nivoa iz 2011., što nagovještava da bi moglo doći do još većeg pada američke valute, naročito na tržišno ponderisanoj osnovi, kažu analitičari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital