Izvoz kafe uduplan, uvoz manji za 4,7 miliona KM

24.08.2020. 08:21 / Izvor: Nezavisne novine
Izvoz kafe uduplan, uvoz manji za 4,7 miliona KM

U prvih sedam mjeseci ove godine uvezeno je 12.296.212,46 kilograma kafe.

U prvih sedam mjeseci ove godine u BiH uvezeno je više od 12 miliona kilograma kafe u vrijednosti skoro 47 miliona KM, što je manje uvezene kafe za 4,7 miliona KM nego u istom periodu lani.

Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji pokazuju da je tokom prošle godine u prvih sedam mjeseci uvezeno 12.856.789,26 kilograma, vrijednosti 51.734.807,88 KM.

"U prvih sedam mjeseci ove godine uvezeno je 12.296.212,46 kilograma, u vrijednosti od 46.980.875,49 KM", precizirali su u UIO BiH.

Ubjedljivo najviše kafe na našem tržištu je iz Brazila te je tokom sedam mjeseci ove godine čak 8,5 miliona kilograma uvezeno iz ove zemlje u vrijednosti od oko 27 miliona KM.

Nakon Brazila, najveći uvoz u BiH je ostvaren iz Indije, ukupno 1,9 miliona kilograma, vrijednosti 7,4 miliona KM. Treća zemlja iz koje najviše uvozimo je Italija, zatim slijede Vijetnam pa Hrvatska.

Kako pokazuju podaci UIO BiH, za razliku od velikog uvoza kafe, iz zemlje u prvih sedam mjeseci izvezeno je 76.592,82 kilograma kafe, vrijednosti od 796.725,02 KM, što je više nego u istom periodu prošle godine, kada je izvezeno svega 38.200 kg u vrijednosti od oko 402.000 KM.

Mitar Samardžija, direktor "Bom impeksa", čiji je najprepoznatljiviji brend OM kafa, kaže za "Nezavisne" da je potražnja za ovim napitkom u svijetu generalno smanjena.

"Najveći svjetski potrošači, poput 'Starbucksa', lanca najvećih kafeterija u svijetu, i njemu sličnih, smanjili su potražnju za ovim napitkom", rekao je Samardžija.

On je ukazao na činjenicu da zbog virusa korona u aprilu, ali dobrom dijelu maja, ugostitelji nisu radili u čitavoj BiH, što je uzrokovalo smanjeni uvoz, kako sirove kafe, tako i repromaterijala, koji se koriste za izradu raznih kategorija napitaka od kafe, tradicionalne kafe, espresa u zrnu, gotovih proizvoda i slično.

"Najviše je pogođeno ugostiteljstvo, znači, taj sektor koji je vezan za espreso kafu i taj pad vidim isključivo vezano za taj dio. Činjenica je da je u jednom momentu taj uvoz bio i fizički onemogućen te smo se više-manje svi s tim suočili", kaže Samardžija.

Istakao je da drastičnih promjena u cijene kafe nije bilo te da cijena nije rasla, nego da je čak i u blagom padu.

"To je upravo zbog ove činjenice da je potražnja smanjena, a sa druge strane imate činjenicu da se očekuje izuzetno dobar rod sirove kafe ove godine, prije svega u Brazilu, zemlji najvećoj izvoznici sirove kafe, što generalno utiče na globalnu cijenu. Pored toga postoji još jedna situacija, a to je da je brazilska valuta real oslabila u odnosu na dolar, što takođe utiče na samu cijenu, tako da mi imamo prilično stabilnu cijenu posljednjih nekoliko mjeseci", rekao je Samardžija.

Dodao je da su izuzetno male količine kafe koje se izvoze iz BiH i da to nije vrijedno ni pominjati.

Nikola Tojić, vlasnik ugostiteljskog objekta "Zen" u Bijeljini, kaže za "Nezavisne" da su imali smanjenu potrošnju kafe u ovoj godini, ali da je zabilježena manja potrošnja i drugih proizvoda, a ne samo kafe.

"Prodaja kafe je sigurno pala za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu i ovaj period", rekao je Tojić i dodao da iz toga razloga manje i nabavljaju ovaj napitak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital