Šest kafića u KS-u kažnjeno zbog upotrebe nargile u iznosu od 12.000 KM

08.09.2020. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Šest kafića u KS-u kažnjeno zbog upotrebe nargile u iznosu od 12.000 KM

Od 14 kontrolisanih, za šest ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo su, tokom proteklog vikenda, izrečene novčane sankcije od 12.000 KM.

Od 14 kontrolisanih, za šest ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo su, tokom proteklog vikenda, izrečene novčane sankcije od 12.000 KM, a u postupku inspekcijskih kontrola poštivanja radnog vremena i uspostavljanja i provođenja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja korona virusa.

Uz pratnju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS, četiri tima sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS kontrolisali su ugostitelje na području sarajevskih općina Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Stari Grad i Centar.

Navedeni iznos novčanih sankcija za svih šest subjekata nadzora izrečen je zbog korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata, što je shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva strogo zabranjeno.

U toku proteklog mjeseca kantonalni sanitarni inspektori su, provodeći nadzore nad primjenom donesenih naredbi i preporuka kriznih štabova i zavoda za javno zdravstvo, vazanih za pimjenu higijensko-epidemiloških mjera i poštovanje radnog vremena do 23:00 sata, sarajevskim ugostiteljima izrekli 69 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 127.600 KM.

U KS ugostiteljski objekti i trgovine su i dalje najčešće sankcionisani subjekti nadzora zbog nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju širenja korona virusa.

U toku proteklog mjeseca inspektori Inspektorata saniatrne, zdravstvene farmaceutske i inspekcije za hranu izvršili su ukupno 2.035 inspekcijskih nadzora. Radi utvrđenih nepravilnosti djelovali su izdavanjem 108 prekršajnih naloga u iznosu od 190.125 KM, te 93 rješenja sa korektivnim mjerama.

Tokom proteklog mjeseca doneseno je i 700 rješenja o zabrani kretanja na osnovu epidemiološkog izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital