Povećan izvoz montažnih kuća i građevinske stolarije iz BiH

24.09.2020. 12:14 / Izvor: SRNA
Povećan izvoz montažnih kuća i građevinske stolarije iz BiH

Radna mjesta sačuvana, ali je plasman u narednom periodu neizvjestan.

Izvoz drvnog sektora BiH za osam mjeseci ove godine iznosio je oko 810,7 miliona KM i manji je za 8,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 235,9 miliona KM i manji je za 29,7 odsto nego u osam mjeseci lani.

Na onlajn sjednici Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH rečeno je da je pokrivenost uvoza izvozom bila 343,6 odsto.

Na sjednici je konstatovano da su sve grupe proizvoda imale manji izvoz, osim građevinske stolarije i montažnih drvenih kuća koje su ostvarile povećan izvoz, da je u avgustu u odnosu na isti mjesec lani ostvaren veći izvoz, te da su u osam mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine sve grupe proizvoda ostvarile manji uvoz, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Razmatrajući negativne posljedice pandemije virusa korona na poslovanje kompanija drvnog sektora u BiH, članovi Odbora su istakli da su kompanije uglavnom sačuvale radnike, da imaju narudžbe za naredna dva do tri mjeseca, ali da postoji velika neizvjesnost i nesigurnost za plasman u narednom periodu.

"I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku. Doprinosi na plate su jako visoki, mjere za ublažavanje negativnost posljedica pandemije su bile simbolične ili nikakve, tako da je za očekivati da će se kompanije sve teže nositi s problemima, ako organi vlasti na svim nivoima u BiH ne shvate ozbiljnost situacije i potrebu brzog djelovanja", zaključeno je na sjednici koja je održana juče.

Zbog orijentacije drvnog sektora na izvoz i velikih potencijala s kojima raspolaže, članovi Asocijacije od nadležnih institucija traže da se usvoji zakon o smanjenju poreza i doprinosi na plate srazmjerno smanjenju prihoda, jer će veće aktiviranje proizvodnje i izvoza zahtijevati i dodatno zapošljavanje.

Od nadležnih u BiH se traži i nesmetan prolazak poslovnih ljudi koji imaju pozivna pisma i koja imaju negativne testove na virus korona, kao i da se sagledaju mogućnosti finansijske podrške izvozu, njegovoj pripremi i likvidnosti kompanija drvnog sektora.

"Od nadležnih tražimo da se iz fonda koji je formirao Savjet ministara, odnosno Odbor za socioekonomsku podršku privredi ili iz drugih izvora subvencionira plaćanje testova za radnike BiH kompanija i montažere koji moraju često ići u zemlje EU, kao i za finansiranje dezinfekcionih sredstava koja kompanije moraju da koriste za svakodnevnu upotrebu i održavanje proizvodnih pogona nekontaminiranim", istakli su članovi Odbora.

Članovi Asocijacije očekuju podršku nadležnih institucija u BiH, s obzirom na poteškoće s kojima se susreću i neizvjesnost u budućem periodu, jer je riječ o sektoru koji ima vlastitu sirovinu i jedini je koji ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital