Pašalić: Za poljoprivredne podsticaje izdvojeno više od 100 miliona KM

10.11.2020. 08:01 / Izvor: SRNA
Pašalić: Za poljoprivredne podsticaje izdvojeno više od 100 miliona KM

Pašalić je naveo da je za redovni budžet za poljoprivredu za 2020. godinu izdvojeno 75 miliona KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je Srni da je za ovu godinu izdvojeno više od 100 miliona KM za podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, kao i da su zabilježeni rekordni prinosi u ratarskoj, povrtlarskoj i animalnoj proizvodnji.

Pašalić je naveo da je za redovni budžet za poljoprivredu za 2020. godinu izdvojeno 75 miliona KM, te obezbijeđeno dodatnih 10 miliona iz Kompenzacionog fonda, kao i 30 miliona iz raznih projekata.

"Iz redovnog agrarnog budžeta već je plasirano oko 45 miliona KM, sa tim što su izmirene sve obaveze iz prethodnih godina, te Ministarstvo ne duguje poljoprivrednicima ništa", rekao je Pašalić.

On je napomenuo da je dodatnih 10 miliona KM iz Kompenzacionog fonda obezbijeđeno za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se sanirale posljedice epidemije virusa korona.

"Od toga je pet miliona KM usmjereno na kapitalne investicije i to je isplaćeno svima koji su do kraja septembra nabavili mehanizaciju ili neku opremu, te je Ministarstvo uplatilo povrat od 30 odsto od ukupne investicije", rekao je Pašalić.

On je naveo da slijedi da se plati preostalih pet miliona KM, od čega se tri miliona KM odnosi na otkup mesa i dva miliona KM na otkup povrća.

"Biće otkupljeno oko 5.000 tovne junadi i oko 10.000 svinja. Rok dostavljanja dokumentacije je 15. novembar, nakon čega će sredstva biti isplaćena našim mesoprerađivačima", rekao je Pašalić.

On je dodao da je riječ o 15 mesoprerađivača, koji su junadi i svinje otkupili od 230 domaćih proizvođača.

"U toku je otkup i povrća, te je do sada otkupljeno oko 12.000 tona, a cilj nam je 20.000 tona povrća, za šta smo izdvojili oko dva miliona KM", rekao je Pašalić.

On je podsjetio da su već realizovane mjere kao što je podjela sjemenskih paketa za podršku povrtlarskoj proizvodnji, zatim distribucija regresiranog dizel goriva, za šta je obezbjeđeno dodatnih dva miliona KM.

"Cilj nam je bio da ove godine proizvedemo što više hrane i u tome smo uspjeli, te smo zabilježili rekordne prinose i u ratarskoj i u povrtlarskoj i animalnoj proizvodnji", rekao je Pašalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital