Dan samaca, kineska verzija Crnog petka, povećao e-trgovinu u Kini

11.11.2020. 12:33 / Izvor: Beta
Dan samaca, kineska verzija Crnog petka, povećao e-trgovinu u Kini

Prodaja na najvećoj platformi za e-trgovinu, Alibabi, od početka meseca do 11. novembra, Dana samaca, koji je kineska verzija Crnog petka, dostigla je 372 milijarde juana, odnosno 56 milijardi dolara

Prodaja na najvećoj platformi za e-trgovinu, Alibabi, od početka meseca do 11. novembra, Dana samaca, koji je kineska verzija Crnog petka, dostigla je 372 milijarde juana, odnosno 56 milijardi dolara, objavila je Kineska televizija.

Alibaba je saopštila da je kineskim potrošačima ponudila oko 2.600 novih uvoznih proizvoda, a predsatavila je i više od dva miliona novih proizvoda, uprkos tome što se i Kina bori sa efektima pandemije koronavirusa.

Takođe, ove godine je kupovina produžena za 24 sata (od 21. oktobra do 11. novembra) radi suzbijanja pritiska logistike i bolje podrške onlajn prodaji.

I e-platforma JD.com, koja je takođe otpočela prodaju od 21. oktobra, najavila je promet od preko 200 milijardi juana do 11. novembra u ponoć.

Zahvaljujući pandemiji, kineska onlajn prodaja porasla je za 15,3 odsto na godišnjem nivou u prvih devet meseci 2020. godine, čineći 24,3 procenta maloprodaje, pokazali su zvanični podaci.

Kinesku verziju Crnog petka, poznatu i kao Dan samca u Kini, prvi put je 2009. pokrenula Alibaba, a ubrzo je postao glavni godišnji karneval kupovine uz učešće gotovo svih kineskih platformi za e-trgovinu, uključujući Alibabin Tmall.com i Taobao.com, kao i JD.com i Suning.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital