Analiza: Ukupan IKT sektor u RS ostvaruje prihod manji od milijardu KM na godišnjem nivou

09.01.2021. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Analiza: Ukupan IKT sektor u RS ostvaruje prihod manji od milijardu KM na godišnjem nivou

Ukupan broj preduzeća u IКT sektoru pokazuje tendenciju laganog rasta.

Ukupan broj preduzeća u IКT sektoru pokazuje tendenciju laganog rasta, pokazala je Analiza IKT sektora u Republici Srpskoj za period od 2014-2019. godine koju su uradili  Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banja Luka.

Osnovni cilj analize jeste da pruži uvid u trenutno stanje u ovom sektoru u RS, kao i da pokaže osnovne trendove kretanja ovog dijela privrede u posljednjih šest godina. Analiza daje uvid u obuhvat, obim, demografiju i strukturna obilježja, razvojne trendove i dinamiku razvoja kompletnog IКT sektora, kao i njegovih dijelova.

Кrajnji cilj analize je da bude jedna od smjernica Vladi Republike Srpske za pružanje podrške ovom sektoru, kako bi snažnije uticala na privredni razvoj.            

Ova analiza može da posluži i zapodsticanje izvoza i stranih ulaganja, usmjeravanje mladih ljudi u IКT sektor, kreiranje razvojne strategije IКT sektora, daljne analize potencijala i ograničenja u poslovanju IКT sektora, detaljniju analizu pojedinih dijelova IКT sektora kao i pojedinačnih preduzeća u ovoj branši. 

Jedan od zaključaka analize je da da se najveći broj preduzeća nalazi u sektoru 62.01 Računarsko programiranje, kojem treba posvetiti posebnu pažnju.

Daleko najveći broj preduzeća u ovom sektoru čine mikro i mala preduzeća, što treba imati na umu prilikom dimenzionisanja potencijalnih mjera podrške sektoru.

Broj zaposlenih u IКT sektoru pokazuje tendenciju rasta, izuzev djelatnosti 92.00 Djelatnosti kockanja i klađenja, koja je u 2018. godini doživjela ozbiljan pad broja zaposlenih (vjerovatno kao posljedicu značajnog pada ukupnog prihoda u ovoj djelatnosti), ali je broj zaposlenih u 2019.g opet porastao. Vodeća djelatnost po broju zaposlenih 61.10 Djelatnosti žičane telekomunikacije bilježi stagnaciju u broju zaposlenih. 

"Ukupan IКT sektor u Republici Srpskoj ostvaruje prihod manji od milijardu КM na godišnjem nivou, što je prilično skroman poslovni rezultat. Ukupan prihod je rastao prve četiri godine, a u 2018. godini se desio pad, prije svega zbog smanjenih prihoda u djelatnosti 92.00, ali i u nekim drugima", navodi se u analizi.

Neto dobit bilježi stalan rast od 2016 - 2018. godine. Dobit se povećala u 2018.g u odnosu na 2017., bez obzira na značajan pad ukupnog prihoda, ali u 2019.g bilježi pad. 

Iznos ukupnih godišnjih zarada stalno raste u ispitivanom periodu, dok se mjesečna bruto zarada po zaposlenom ponaša drugačije. Кontinuirano je padala u periodu 2014. – 2017.g, a onda je u 2018.g i 2019.g zabilježila lagani rast u odnosu na prethodne godine. 

Analiza se sastoji iz dva dijela. Jedan dio se odnosi na pravna lica, a drugi na fizička lica.

UKUPAN BROJ PREDUZEĆA PO GODINAMA​

Iz gornjeg grafikona se vidi da je ukupan broj preduzeća doživio prosječan godišnji rast od 9,34% u prethodnom šestogodišnjem periodu.

 

BROJ PREDUZEĆA PO KATEGORIJAMA

Iz grafikona je vidljivo da se najveći broj preduzeća nalazi u oblasti računarskog programiranja i srodnim djelatnostima (šifre dj. 6201, 6202, 6203 i 6209). U pitanju su preduzeća koja se uglavnom bave davanjem softverskih usluga i/ili kreiranjem vlastitih softverskih rješenja.

 

BROJ PREDUZEĆA PO VELIČINI

Iz gornjeg grafikona je vidljivo da mikro preduzeća zauzimaju daleko najveći udio u broju preduzeća. U IКT industriji RS se izgradio i veći broj malih preduzeća, dok imamo vrlo malo srednjih i velikih firmi. Ovaj grafikon pokazuje da proces pretvaranja mikro i malih u srednja i velika preduzeća teče prilično sporo.

 

UKUPAN BROJ ZAPOSLENIH

Iz gornjeg grafikona se vidi da je ukupan broj zaposlenih prosječno godišnje porastao za 8,13% u prethodnom šestogodišnjem periodu. Jedini pad u odnosu na prethodnu godinu se desio u 2018.g u odnosu na 2017.g.

 

UKUPAN PRIHOD PO GODINAMA ( u mil. KM)

Ukupan prihod u šestogodišnjem periodu je prosječno godišnje rastao po stopi od 1,48%, s tim što se vidi da je prihod rastao od 2014. – 2017.g, a da se desio pad u 2018.g (prije svega zbog pada prihoda u djelatnosti 92.00 Djelatnosti kockanja i klađenja, ali i još nekih).

 

UKUPNA NETO DOBIT (u mil. КM) PO GODINAMA

 

Ukupna neto dobit je prosječno godišnje rasla po stopi od 0,39% u prethodnom periodu.

 

Cijelu analizu pogledajte u prilogu

PREUZMI DOKUMENT:
Analiza IT sektora

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital