Pandemija je smanjila konzumaciju kafe

14.01.2021. 08:41 / Izvor: Glas Srpske
Pandemija je smanjila konzumaciju kafe

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, lani je uvezeno kafe, pečene i sirove, vrijednosti 77,6 miliona maraka, što je za oko deset miliona KM manje nego godinu ranije.

BiH je prošle godine uvezla 21,08 milijona kilograma kafe, što je prema izračunu ugostitelja bilo dovoljno za više od 2,5 milijarde šoljica, a činjenica da je pandemija virusa corona utjecala i na potrošnju jednog od najpopularnijih pića među stanovništvom pokazuje da je godinu dana ranije na domaće tržište stiglo oko 800.000 kilograma više.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, lani je uvezeno kafe, pečene i sirove, vrijednosti 77,6 miliona maraka, što je za oko deset miliona KM manje nego godinu ranije.

Većina sirovina za jedno od najpopularnijih pića među stanovništvom dolazi iz Brazila, a značajne količine kafe u BiH također dolaze iz Italije, Indije i Vijetnama.

Potrošači tvrde da je na smanjenje uvoza kafe prošle godine zasigurno utjecala pandemija korona virusa.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić rekla je za "Glas Srpske" da je očigledno da je pandemija donekle promijenila ustaljene navike stanovništva.

"U jednom razdoblju je sve bilo zatvoreno, pa u ugostiteljskim objektima nije bilo tradicionalnog ispijanja kafe. Uz to, nakon tog prvog udarca, kada smo svi skupili zalihe hrane, u strahu od neizvjesne budućnosti počeli smo se ponašati racionalnije i štedjeti" rekla je Marić i dodala da očito ni uvoznici više ne akumuliraju zalihe ove hrane, jer je potrošnja drastična pala.

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih radnika RS Željko Tatić ističe da je zdravlje presudno i da su ugostitelji posvećeni poštivanju svih epidemioloških mjera i apeliranju na goste da se ponašaju odgovorno, ali da je definitivno zatvaranje restorana prošle godine svima donijelo gubitke.

"Ta dva mjeseca koliko nam je rad bio onemogućen donijeli su štetu ne samo ugostiteljima, već i smanjenom prihodu u državnoj blagajni. A kad smo opet počeli raditi, promet je bio znatno smanjen, nije bilo dijaspore, a naši sugrađani, u strahu od svega što bi moglo uslijediti, troše puno manje. Kad nema potrošnje, nema potrebe za uvozom, zbog čega pad uvoza kafe uopće ne čudi", rekao je Tatić.

Podsjetio je da se od kilograma kafe u kafićima napravi oko 120 šalica toplog napitka.

Kafeterije

Predsjednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih radnika RS-a Željko Tatić rekao je da o popularnosti kafe svjedoči činjenica da su mnogi prije pandemije otvorili vlastite kafeterije.

"Oko 70 posto ugostitelja u Republici Srpskoj posao temelji na dobroj kafi", rekao je Tatić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital