Šumsko gazdinstvo "Gradiška" u 2020. ostvarilo dobit od 450.000 KM

11.02.2021. 13:11 / Izvor: SRNA
Šumsko gazdinstvo 'Gradiška' u 2020. ostvarilo dobit od 450.000 KM

Šumsko gazdinstvo "Gradiška" u prošloj godini je gotovo u cijelosti ostvarilo planirani fizički obim proizvodnje od 148.000 metara kubnih drvnih sortimenata.

Šumsko gazdinstvo "Gradiška" u prošloj godini je gotovo u cijelosti ostvarilo planirani fizički obim proizvodnje od 148.000 metara kubnih drvnih sortimenata, finansijski obim realizovan je u planiranom iznosu od 12.770.000 KM, a ostvarena je i dobit od 450.000 KM, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora ovog gazdinstva Slavko Španjić.

Španjić je rekao da je rezultatima za prošlu godinu nastavljen kontinuitet uspješnog poslovanja Šumskog gazdinstva "Gradiška" u posljednjih 10 godina, izrazivši uvjerenje da će takav trend biti nastavljen i u narednom periodu.

On je naglasio da je 2020. godina za ovo šumsko gazdinstvo bila uspješna, ali da je bilo i problema u poslovanju, posebno onih koji su posljedica pandemije virusa korona.

"U prošloj godini bilo je dosta radnika na bolovanju, a pandemija je uticala na kupce šumskih sortimenata koji su otkazivali ranije potpisane ugovore tako da se moralo brzo reagovati i pronalaziti nove kupce. Bila je manja potražnja za trupcima bukve i ogrevnim drvetom, koje naši kupci izvoze u paletama u Italiju, Austriju i druge zemlje, ali su svi ti problemi uspješno prevaziđeni", naveo je Španjić.

On je napomenuo da je Šumsko gazdinstvo "Gradiška" ispoštovalo i sve ugovore o isporuci ogrevnog drveta penzionerima i članovima drugih udruženja, te da će te kategorije stanovništva i ove godine imati mogućnost nabavke ogreva po povoljnijoj cijeni od tržišne.

Španjić je podsjetio da ovo gazdinstvo upravlja šumskim područjem Gradiške, Srpca i Prnjavora, sa godišnjim etatom od oko 150.000 metara kubnih proizvedenih drvnih sortimenata, čiju strukturu sa 35 odsto čine drvni trupci, a 65 odsto ogrevno drvo.

On je dodao da Šumsko gazdinstvo, osim redovnih aktivnosti, radi na dva projekta na području Gradiške, od kojih je jedan započet prije pet godina i odnosi se na ogledne zasade četiri sorte topole na području uz rijeku Savu.

Španjić kaže da su ti ogledi do sada dali odlične rezultate, o čemu govori i zainteresovanost vlasnika privatnih parcela i drugih šumskih gazdinstava za sadnju topola, koje u slivnom području Save relativno brzo mogu da narastu do faze sječe i tako donesu prihod vlasnicima.

Drugi projekat, dodao je Španjić, u fazi je pripreme, a riječ je o planu Šumskog gazdinstva da u blizini grada uredi jedno šumsko područje koje će građani moći da koriste za izlete i rekreaciju u prirodi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital