Poreska uprava RS u prvom kvartalu ove godine naplatila 684,2 miliona KM javnih prihoda

04.04.2021. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Poreska uprava RS u prvom kvartalu ove godine naplatila 684,2 miliona KM javnih prihoda

Kod poreza na dohodak, najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na ostali dohodak, čija je naplata čak četiri puta veća u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Poreska uprava Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine nastavila je stabilan trend rasta u naplati javnih prihoda RS, pa je tako prikupljeno ukupno 684,2 miliona KM, što je za 85,1 miliona KM, ili 14 odsto, više nego u istom periodu prethodne godine, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Naplata doprinosa je iznosila je 418,5 miliona maraka, što je za 36,1 miliona KM, ili devet odsto, više nego u istom periodu prošle godine, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 114,7 miliona KM, što je povećanje naplate za 15,9 miliona maraka ili 16 odsto.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 151 milion maraka, što je za 33,7 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine.

Značajan rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 55,4 miliona maraka, što je za 8,1 miliona KM, ili 17 odsto, više nego u prva tri mjeseca prošle godine.

Kod poreza na dohodak, najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na ostali dohodak, čija je naplata čak četiri puta veća u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Naime, porez na ostali dohodak, između ostalog, obavezni su da plaćaju i poreski obveznici koji obavljaju određenu djelatnost udaljenim radom, tzv. freelance, za poslodavce iz inostranstva, na koje se odnosi značaj dio prikupljenih prihoda po osnovu ostalog dohotka.

Upravo ta lica, Poreska uprava Republike Srpske je krajem prošle godine pozvala da prijave svoje ostvarene prihode i uzvedu svoje poslovanje u legalne tokove, što je očigledno imalo efekta, pa su i prihodi po tom osnovu značajno veći.

S tim u vezi, Poreska uprava RS i dalje poziva ta lica da prijave prihode iz inostranstva ostvarene udaljenim radom.

Posmatrano po pojedinim vrstama prihoda u okviru direktnih poreza, porez na dobit je naplaćen u iznosu od 88,9 miliona KM, što je za 24,4 miliona KM, ili 38 odsto, više nego u uporednom periodu.

Kod ostalih javnih prihoda, takse i naknade su naplaćene u iznosu od 67,1 milion maraka ili šest odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 16,1 milion maraka ili 16 procenata više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

Takođe, povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada.

Kada je u pitanju samo mart ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 272,9 miliona KM, što je za 63,3 miliona maraka, ili 30 odsto, više nego u martu prošle godine, uz rast naplate u apsolutno svim segmentima javnih prihoda.

"Međutim, ovdje treba imati u vidu da je u drugoj polovini marta prošle godine zabilježeno značajno smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi sa korona virusom i mjera Republičkog kriznog štaba koji je zabranio i ograničio rad određenih djelatnosti", navode iz Poreske uprave RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital