Pokazalo opsežno istraživanje: Svaki drugi poslodavac u BiH u potrazi za radnicima

10.07.2021. 10:06 / Izvor: Akta.ba
Pokazalo opsežno istraživanje: Svaki drugi poslodavac u BiH u potrazi za radnicima

Anketirano je 2.429 poslodavaca iz BiH.

Nove radnike u ovoj godini planira zaposliti 48,1 posto anketiranih poslodavaca u BiH. Pokazuje to izvještaj "Istraživanje tržišta rada u Bosni i Hercegovini 2020/2021", koji je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Anketirano je 2.429 poslodavaca iz BiH, od čega je njih 1.168 odgovorilo "da" pored pitanja planiraju li nova zapošljavanja u 2021. godini.

"Najveći procenat poslodavaca koji planira zaposliti nove radnike pripada grupi malih preduzeća (73,5 odsto), dok 18,5 odsto čine srednja preduzeća, a osam odsto velika", navodi se u ovom izvještaju.

Među zanimanjima za koja su poslodavci iskazali najviše potrebe, između ostalih, nalaze se šivač, krojač, konobar, pomoćni radnik u proizvodnji, bravar, zidar, vozač kamiona, stolar, zavarivač - varilac, obućar te kuvar. 

"Ova zanimanja predstavljaju 50,5 odsto iskazanih potreba za radnicima u 2021. godini", navodi se u izvještaju.

Inače, ovo istraživanje tržišta rada organizovano je kroz anketiranje poslodavaca krajem 2020. godine i početkom ove godine, a što su, dodaje se, radili Federalni zavod za zapošljavanje, Zavod za zapošljavanje RS i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta.

Ovaj izvještaj bavio se i prošlom godinom pa je tako najveći procent poslodavaca u BiH naveo da je u 2020. zabilježio opadanja obima poslovanja (44,1 odsto) te pad finansijskog rezultata (44,9 odsto).

"Prekid poslovanja, bilo da se radi o privremenom ili trajnom, kao reakcija na krizu uzrokovanu pandemijom kovida-19, bilo je prinuđeno da preduzme 28 odsto anketiranih poslodavaca", ističe se u izvještaju.

U 2020. godini, dodaje se, otpušteno je 10.446 radnika u BiH.

"Zanimanja koja su u 2020. godini bila najviše pogođena prekidom ugovora po poslovanju su trgovac, konobar, zaštitar, obućar, pomoćni radnik u proizvodnji, šivač, radnik za jednostavne poslove, bravar, kuvar, vozač kamiona i skladišni radnik. Ovih 11 zanimanja činilo je 50 odsto svih otpuštenih radnika", ističe se u izvještaju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital