OPEC+ potvrdio postupno povećanje proizvodnje do kraja godine

02.09.2021. 11:22 / Izvor: HINA
OPEC+ potvrdio postupno povećanje proizvodnje do kraja godine

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici složili su se da će nastaviti s planiranim postupnim povećanjem proizvodnje, unatoč podignutoj procjeni potražnje u 2022. godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici složili su se da će nastaviti s planiranim postupnim povećanjem proizvodnje, unatoč podignutoj procjeni potražnje u 2022. godini.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom u srpnju su dogovorili da će nastaviti ublažavati ograničenja proizvodnje izbacivanjem na tržište dodatnih 400.000 barela nafte dnevno od kolovoza do kraja godine.

U srijedu su odlučili da će nastaviti s tim planom unatoč tome što je Zajednički tehnički odbor (JTC) prema navodima neimenovanih izvora, u izvješću pripremljenom za sastanak, podigao procjenu rasta potražnje u idućoj godini, s 3,28 milijuna na 4,2 milijuna barela dnevno.

Optimistični izgledi za iduću godinu temelje se na podacima iz ove godine, u kojoj OPEC+ predviđa rast potražnje za 5,95 milijuna barela dnevno, nakon pada za oko devet milijuna u pandemijskoj 2020.

Oporavak potražnje u ovoj godini rezultirat će manjkom u opskrbi od 900 tisuća barela dnevno, izračunao je JTC, prema navodima izvora. U 2022. manjak će porasti na 1,6 milijuna barela dnevno, prognozirao je odbor. Dosada su predviđali višak od 2,5 miijuna barela dnevno.

To će značiti da će komercijalne zalihe nafte članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) zadržati ispod prosjeka u razdoblju od 2015. do 2019. do svibnja iduće godine, a ne do siječnja, kao što se dosada procjenjivalo, navode izvori zaključke izvješća JTC-a.

"Još nije sasvim jasno kakve će sve posljedice pandemija covida 19 izazvati, ali tržište je ojačalo, a zalihe OECD-a kontinuirano se smanjuju paralelno ubrzanom oporavku", stoji u priopćenju OPEC+.

SAD je pozvao vodeće proizvođače da ubrzaju tempo povećanja proizvodnje kako ne bi doveli u opasnost oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

"(Sadašnje) povećanje proizvodnje jednostavno nije dovoljno u iznimno važnom trenutku za globalni oporavak", naglasio je početkom kolovoza savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

OPEC+ ponovo će se sastati 4. listopada.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital