Besplatni mamografski pregled za 54.000 žena u Zeničko-dobojskom kantonu

05.02.2022. 10:50 / Izvor: Akta.ba
mamografija

U Zeničko-dobojskom kantonu počela je realizacija programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke.

U Zeničko-dobojskom kantonu počela je realizacija programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina starosti, sa područja ovog kantona.

Pozivi su protekle sedmice upućeni prema prvoj grupi od hiljadu žena.

Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u BIH, iako postoji mogućnost liječenja, je tri puta veća od prosjeka EU.

U Zeničko-dobojskom kantonu na osnovu podataka lokalnog registra za rak u periodu 2009.-2019. ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle.

Doktorica radiolog Amira Hadžić ističe da je početak ovog programa "veoma značajan dan za zdravstvo ZDK, ali i cijele države".

"Organizovani skrining radimo po principima evropskih i svjetskih organizacija za skrining, prvi u državi počinjemo takav proces. Izuzetno sam ponosna što projekt počinje baš u Zavidovićima, čiji Dom zdravlja je prvi ispunio sve organizacione i tehničke preduvjete i osposobio se za provedbu ovog postupka - istakla je Hadžić, dodajući da se nada da će "pilot projekt iz ZDK prerasti u nacionalni skrining program mamografije svih žena u BiH".

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji je nosilac ovog pionirskog projekta u BiH, saopćili su da je Saliha Sojkić iz Zavidovića obavila mamografski pregled, kao prva žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

"Redovno se kontrolišem, želim da se kontrolišem i volim da sam zdrava.", rekla je Sojkić.

Njena sugrađanka Marija Dragičević kaže da joj je drago da je dobila poziv, te da postoje institucije koje na ovakav način misle na zdravlje pacijenata.

"Do sada sam radila mamografiju, sve je bilo ok, nije boljelo, preporučila bih svim ženama da se redovno kontrolišu i da misle na svoje zdravlje.", kazala je Dragičević.

Doktorica Hadžić je pozvala sve žene u ZDK da, kad prime pozivno pismo iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, da se odazovu na pregled koji je u interesu njihovog zdravlja i života.

"Posebnost projekta je što "prati ishod" pregleda žene, ako je nalaz "pozitivan", prati dalji tok liječenja, a ako je "negativan", automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine. Vrijednost projekta je sistematični način brige o zdravlju žene, te istovremeno podizanje svijesti za ranim pregledom dojke. Zato je ženama važno poslati poruku da se ne plaše pregleda, pa ni karcinoma, jer redovni i pravovremeni pregled obezbjeđuje izlječenje veće od 95 posto, što je presudno za njihovo zdravlje.", navela je načelnica Službe za promociju zdravlja i kvalitet u zdravstvu u INZ Selvedina Sarajlić-Spahić.

Proces je otpočet simbolično na datum Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, kada stručnjaci i institucije ističu važnost podizanja svijesti, edukacije i pravovremenog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, koja se smatra epidemijom modernog vremena i predstavlja veliki javnozdravstveni teret u cijelom svijetu.

Svake godine 17 miliona ljudi širom svijeta oboli od nekog karcinoma, a 10 miliona umre. U budućnosti se, uglavnom zbog starenja stanovništva, očekuje da će se broj novooboljelih samo povećati.

Projekt u ZDK sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a realizuje se u partnerstvu sa RE.TE. – italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju – (Associazione di tecnici per la solidarieta e cooperazione internazionale), kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i, za sada, četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, domovima zdravlja u Zavidovićima, Tešnju i Visokom, te Kantonalnom bolnicom Zenica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital