Ski centar "Ponijeri" kod Kaknja ostvario bolje rezultate nego u zadnje dvije sezone

10.02.2022. 12:25 / Izvor: Fena
Ponijeri

U kakanjskom Ski centru "Ponijeri" zadovoljni su ovogodišnjom skijaškom sezonom, koja je po broju radnih sati ski-lifta te dana u kojima su skijaši bili u prilici da skijaju, već nadmašila protekle dvije sezone.

U kakanjskom Ski centru "Ponijeri" zadovoljni su ovogodišnjom skijaškom sezonom, koja je po broju radnih sati ski-lifta te dana u kojima su skijaši bili u prilici da skijaju, već nadmašila protekle dvije sezone - rekao je za Fenu direktor Centra za kulturu Kakanj Mirza Mušija.

Napominje kako su skijašku sezonu otvorili 15. decembra, od kada je ski-lift bio u pogonu 28 dana za dnevno te 20 dana za noćno skijanje, odnosno ukupno 215 sati.

"Imali smo u decembru zastoj u radu ski-lifta, koji smo brzo otklonili, ali je onda početkom januara bilo nedovoljno snijega. Međutim, nakon toga smo tokom januara imali dobre uslove za skijanje. Svaki dan imamo skijanje, a srijedom, petkom i subotom organiziramo i dnevno i noćno", ističe Mušija, koji se nada kako će i narednih dana biti dovoljno snijega te da će rezultati biti i bolji.  

Do kraja januara, dodaje, prodali su više od 3.400 karata za ski-lift te 1.430 ulaznica za parking, a kroz Školu skijanja koju tradicionalno organiziraju tokom zimskog školskog raspusta, tokom januara je prošlo 246 skijaša.

Mada se radi o malom skijaškom centru, sa stazom za skijaše nešto kraćom od 1.000 metara, u saradnji s Općinom Kakanj svake godine ulažu u nove sadržaje.

Uz skijašku stazu je izrađena i zasebna staza za sankanje, zatim instalirana rasvjeta za noćno skijanje, a prošle je godine nabavljen još jedan polovan “ratrak” pa više nema problema s pripremom staze. Oba su “ratraka” osposobljena i u pogonu.

"U planu je izrada još jedne staze za skijanje, koja će biti nešto duža od sadašnje - oko 1.200 metara. Nova je staza planirana Strategijom razvoja Ski-centra 'Ponijeri', koja je u pripremi u sklopu Strategije razvoja Općine Kakanj. Ovaj projekt zahtijeva proceduru i investicije, koje bez pomoći Zeničko-dobojskog kantona neće biti izvodiva", najavljuje Mušija.

Plan je da do kraja godine obezbijedimo sredstva za nabavku i instaliranje novog ski-lifta.

"Podršku u realizaciji naših planova, a s obzirom da se radi o jedinom skijaškom centru u ZDK, obećala je i Vlada ZDK. Naravno, Općina Kakanj će također finanasijski participirati i u tom poslu. U planu je i izgradnja nogometnog terena sa plastičnom travom za rekreativce i profesionalne klubove", najavljuje Mušija.

Općina je, napominje, prije 1,5 godinu kupila bivšu zgradu "Primusa", koja se nalazi uz samu stazu.

"Objekat su nama dodijelili na upravljanje, a mi smo ga prošle godine adaptirali i preimenovali u Eko-kuću 'Ponijeri'. Već ove smo sezone počeli pružati ugostiteljske usluge, a od naredne planiramo pružati i usluge smještaja", ističe Mušija.

Eko-kuća posjeduje sedam apartmana, koji će kada budu renovirani, najavljuje on, moći pružiti usluge smještaja za 25 do 30 osoba. Općina Kakanj će, mada je okončan zimski raspust u školama u ZDK-u, ako bude interesa, za dane vikenda i u narednom period organizirati besplatan autobuski prijevoz do Ponijera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital