Rekordna vrijednost izvoza BiH u aprilu, pozitivan trend u razmjeni sa zemljama CEFTA-e

23.05.2022. 07:41 / Izvor: Agencije
CEFTA

Snažan rast izvoza, ali i visok rast uvoza i dalje obilježavaju vanjskotrgopvinsku razmjenu Bosne i Hercegovine.

Snažan rast izvoza, ali i visok rast uvoza i dalje obilježavaju vanjskotrgopvinsku razmjenu Bosne i Hercegovine.

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u period januar-april ove godine iznosio je 5,90 milijardi KM, a uvoz 8,67 milijardi КM, podaci su Agencije za statistiku BiH. Samo u aprilu izvoz je iznosio 1,6 mlrd KM, što je njegova najveća dosadašnja mjesečna vrijednost.

Vanjskotrgovinski robni deficit od januara do aprila iznosio je 2,47 milijardi КM, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 68,1 odsto.

Izvoz u zemlje CEFTA bio je 1,99 mlrd КM, što je za 65,5 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, dok je uvoz iznosio 1,74 milijarde КM, što je povćanje za 41,1 odsto. BiH je nedavno prvi put zabilježila suficit u razmjeni za zemljama CEFTA-e, a takav trend se i dalje održava, te je pokrivenost uvoza izvozom sa jurisdikcijama ove zone slobodne trgovine u periodu januar-april bila 102,3 odsto.

Izvoz u zemlje EU bio je 4,35 milijardi КM, što je za 40,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 4,88 miliajrdi КM, što je za 31,6 odsto više nego u prvom kvartalu prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 89,2 odsto, navodi se u izvještaju Agencije za statistiku BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital