Metalski i elektro sektor BiH u 2021. ostvarili rekordnu vrijednosti izvoza od 5,9 miliona KM

01.06.2022. 12:57 / Izvor: Akta.ba
metalski sektor

Metalski sektor u Bosni i Hercegovini uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor koji u prosjeku čini oko 34,2 posto od ukupnog izvoza zemlje.

Metalski sektor u Bosni i Hercegovini uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor koji u prosjeku čini oko 34,2 posto od ukupnog izvoza zemlje, što mu daje veliku prednost nad drugim izvoznim kategorijama.

Obilje resursa u BiH omogućava podršku proizvodnji od samog početka do kraja procesa od sirovine, dizajna, inžinjeringa, razvojne faze, do podrške pri održavanju. Osim toga, duga tradicija u proizvodnji i preradi metala stvorila je preduvjet za pristup postojećim, ali i tržištima u nastanku.

Enes Ališković, direktor agencije za promociju izvoza Bosne i Hercegovine (BHEPA) koja djeluje u okviru Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u svojoj prezentaciji privrednicima iz Njemačke koji su prisutvovali konferenciji "Proizvodnja i obrada metala u Bosni i Hercegovini“, kazao je da se preko 50 posto izvoza plasira na četiri velika tržišta, a najviše u Njemačku.

"U poređenju sa drugim zemljama preko 16 posto izvoza se realizira u Njemačkoj oko 17 posto, Sloveniji 15 posto, Austriji 14 posto i Hrvatskoj 10 posto. Imajući u vidu apsorpcionu moć ovih tržišta izvozno orijentisane kompanije će fokus svojih izvozno promotivnih aktivnosti nastaviti upravo na ovim tržištima, ostavljajući pri tom i mogućnost za otvaranje novih tržišta. Razmjena trgovine između BiH i Njemačke je blizu bilijardu eura", rekao je Ališković. Dodao je da je ovo dobar pokazatelj da bh. kompanije iz ovog sektora zadovoljavaju tražene standarde tržišta Njemačke a i zemalja EU, ispunjavaju neophodne norme ali pokazuju i da su pouzdan partner.

Metalopreađivački sektor predstavlja okosnicu BiH industrije koji u ukupnom prometu BiH učestvuje sa skoro 40 posto. 1/4 ukupne proizvodnje u BiH ostvaruje uparvo ovaj sektor, dok od ukupnog izvoza ovaj sektor ostvaruje 1/3.

“Izvoz ovog sektora je u 2021. iznosio preko 3 milijarde eura, s obzirom da smo mala zemlja i ekonomija ovo je jako dobar podatak za nas, ali i za one koji žele da investiraju i posluju u BiH. Uvoz je iznosio preko 4 milijarde, a pokrivenost oko 75 posto”, kazao je Ališković.

NAJPERSPEKTIVNIJI INDUSTRIJSKI LANCI U BIH

Tri najperspektivnija lanca u BiH su metalni dijelovi za autoindustriju, elektroindustrija, mašine i dijelovi mašina i upravo su oni segmenti u kojima se ostvaruje najveća dodana vrijednost u proizvodnji. Elektroindustrija je ostvarila najveću pozitivnu promjenu izvoza sa 36,24 posto.

Ališković kaže da je u 2021. ostvarena rekordna vrijednost izvoza i nadmašila je period od prije pandemije.  

"Kada je matelski i elektro sektor u pitanju i on se ne odnosi samo na povećanje cijena već je i u fizičkom smislu realizirano povećanje kako u proizvodnji tako i u izvozu. Skoro sve tarifne glave su ostvarile veliki porast u 2021. počevši od sirovinskog elementa, koji  je zbog pandemije i rata u Ukrajini zabilježio veliku potražnju, bitno je istaknuti i da su drugi proizvodi koji imaju veću dodatnu vrijednost ostvarili dobar izvoz“, kazao je.

U 2021. godini metalski i elektro sektor je ostvario izvoz u rekordnoj vrijednosti od 5.979.122.097 KM što je više za 1.968.174.031 KM, tj. 47,93 posto više u odnosu na 2020. godinu.

Najveći porast se zabilježio u kategoriji proizvoda od aluminija, gdje je ostvaren rast od preko pola milijarde KM, preciznije sa 363,6 miliona KM iz 2020. u 941,5 miliona KM u 2021.

Naredne kategorije koje bilježe rast su željezo i čelik (+85%) i proizvodi od željeza i čelika (+42%).

Podaci iz prošle godine pokazuju da elektro industrija Bosne i Hercegovine i dalje bilježi značajan trend rast, te je izvoz ovog podsektora u 2021. sam premašio milijardu KM.

Uvoz metalske i elektro industrije u 2021. je iznosio 7.922.446.489 KM, što je više za preko 2 mld. KM ili 55,75 posto u odnosu na 2020. Najveći rast su zabilježile kategorije aluminijuma, mašina i automobila.

U ukupnom uvozu u BiH, metalski i elektro sektor učestvuje sa 35 posto. Obim robne razmjene u metalskom i elektro sektoru je 13.901.568.586 KM, dok u ukupnom obimu razmjene BiH, metalski i elektro sektor učestvuje sa 35 posto. Pokrivenost uvoza izvozom metalske i elektro industrije iznosi 75,47 posto.

PRILIKE I IZAZOVI

Kada su izazovi ovog sektora u pitanju Ališković kaže da je jedan od najvećih trenutno nabavka repromaterijala jer je sirovinska baza počela da izvozi direktno u Evropu što znatno otežava proizvođačima. Pojašnjava da inflacija i inflatorni faktor u određenoj mjeri utječe na konkurentnost samog proizvoda, što se ne dešava samo u BiH već na cijelom tržištu.

"Izazova ima dosta, ali je daleko veći broj prilika koje strane kompanije mogu iskoristiti kao šansu za poslovanje. Jedna od njih je da BiH i cijeli Balkan postaju nearshoring destinacija, što nas čini idealnim tržištem. Nešto što može biti i prednost i mana ovog sektora jeste da u velikoj mjeri nemamo serijsku i masivnu proizvodnju. Veliki broj kompanija u proteklom periodu je to predstavio kao prednost, jer su u malim količinama mogli da zadovolje iznenadne potrebe tržišta svojim kupcima u zemljama EU. U tom pogledu kompanije su bile fleksibilne i na brz i efikasan način su mogle da odgovore na potrebe kupaca“, rekao je Ališković.

BiH je bogata jedinstvenim prirodnim resursima poput željezne rude, boksita, olova, cinka, i bakra, te ima niske komunalne troškove, što za investitore predstavlja i izrazitu troškovnu prednost.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital