Koliko košta košenje trave i baliranje sijena u BiH - više od 700 KM/ha?

09.06.2022. 12:41 / Izvor: Agroklub
Sjeno

Košenje trave i baliranje sijena u Bosni i Hercegovini skuplji su za oko 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

Košenje trave i baliranje sijena u Bosni i Hercegovini skuplji su za oko 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Kako navode vlasnici mehanizacije koji vrše ove usluge, proteklih dana su vrlo aktivni na njivama. Uprkos poskupljenjima radovi ne staju.

No, pravi udar na džepove osjetit će se tek na zimu. Naime, smanjen je ovogodišnji rod trave, što je posljedica izostanka gnojidbe. 

Zarada ista

Iako su cijene više nego lani, Petar Kurta iz Čatrnje kod Gradiške, kaže da je zarada ista. Na cijene baliranja, odrazilo se poskupljenje goriva i repromaterijala. 

"Najlon je poskupio skoro duplo, bio je 140, sad je 250 – 260 maraka. Po bali je skuplje oko 10 KM, lani smo rolo, sirovu, naplaćivali 25, sada ne može ispod 35 KM. Kad tu zaračunam sve troškove, možda imam desetak maraka zarade", kaže Kurta.

Za one koji se odluče za rolo baliranje sijena mrežom, cijene su povoljnije, a takvih je sve više, dodaje naš sagovornik: "Zbog cijena sad uglavnom rade suho sijeno, samo mrežu stavimo i to je 15 KM po bali. Ko ima para plati, ko nema i ne plati, pa će platiti kad bude imao."

Cijene su otprilike iste i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine. Prema riječima Eldina Glibanovića iz Živinica, u ovom kraju domaćini za rolanje i omotavanje trave izdvajaju oko 40 maraka, a za baliranje suhog sijena 20 KM. Kockaste bale su 0,80 KM. Uključujući troškove košenja, rastresanja, grabljenja i rolanja, za njivu od jedan hektar troškovi su oko 740 KM.

"Košenje površine od jedan hektar košta 200 KM, rastresanje i grabljenje u redove je 240 KM, neka tu bude 10 rolo bala po 20 KM, to je 200 KM. Transport s utovarom i istovarom, zavisi od udaljenosti, ali otprilike izađe još 100 KM", pojašnjava Glibanović.

Trave manje za 40%

Ističe da je poskupljenje nafte utjecalo na cijene košenja, ranije je za ovu površinu naplaćivao od 120 do 150 KM. Gdje su usitnjene parcele, a takvih je najviše, skuplje se naplaćuje, jer tu se dosta izgubi na vremenu, pogotovo s većim mašinama, a više se troši i goriva. Rastresanje sijena lani je bilo 80 KM/ha, a sada košta od 120 do 150 KM/ha, u istom rasponu kretale su se i cijene usluga grabljenja.

Ovaj poljoprivrednik ističe da u konačnici nema velike razlike u cijenama sirovog i suhog baliranja. Na jednom hektaru bude oko sedam rolo bala sirovog jer se više ispresa, dok je suhog desetak. Zabrinjavajuće je, navodi, koliko su ove godine prinosi smanjeni. Rod trave je, kaže, manji za 30-40 posto.

"Jučer sam radio jednu njivu od 10 dunuma, na kojoj sam znao nabalirati po 400 bala, kockastih, sada smo izbalirali 200 bala. Vlasnik je na tu parcelu izvukao sedam prikolica stajnjaka. Niko nije bacao umjetno gnojivo, nisam ni ja. Kod sebe sam 80 posto pokosio u zeleno, nešto ću sušiti. Sada bi trebao baciti gnojivo za otkose, ali nema šanse, KAN-a je 2.280 KM po toni. Jednostavno se ne može. Gorivo ide na 3,50 KM, preskupo je sve", kaže ovaj farmer.

Domaćini koji nemaju stoke, direktno s njive prodaju sijeno. Kockaste bale, koje su bile po dvije do 2,5 marke, sad su već 4 KM. A, u sezoni kad se troše, odnosno zimus, očekuje se da će ići do pet maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital