Cijene nafte pale na najniže nivoe još od februara, evo i zašto

08.08.2022. 08:08 / Izvor: HINA
cijene nafte

Cijene nafte na svjetskim tržištima, prošle sedmice oštro su pale, spustivši se na nivo od februara ove godine pod pritiskom zabrinutosti da bi recesija u globalnoj ekonomiji mogla dovesti do pada potražnje za energentima.

Cijene nafte na svjetskim tržištima, prošle sedmice oštro su pale, spustivši se na nivo od februara ove godine pod pritiskom zabrinutosti da bi recesija u globalnoj ekonomiji mogla dovesti do pada potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je prošle sedmice 8.7 posto, na 94.92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9.7 posto, na 89.01 dolar.

Znatan pad cijena nafte nadovezao se na julski mpad, tokom kojeg je barel na londonskom tržištu pojeftinio oko 4, a na američkom tržištu gotovo 7 posto. Cijena nafte na međunarodnim tržištima sada je na najnižem nivou od februara ove godine.

Zabrinutost zbog inflacije

Trgovce naftom prošle sedmice brinuli su snažna inflacija, usporavanje ekonomskog rasta i potražnje, a još veći pad cijene barela ograničavala je tijesna ponuda.

Zabrinutost zbog recesije pojačala se nakon što je britanska centralna banka u četvrtak podignula kamatnu stopu za 50 baznih bodova, na 1.75 posto, najviše u zadnjih 27 godina, te upozorila da bi ekonomija mogla ove godine utonuti u recesiju koja bi mogla potrajati sve do 2024.

S druge strane, američka ekonomija već je zabilježila dva tromjesečja pada aktivnosti te je po definiciji već u tehničkoj recesiji. Ali investitore ipak više zabrinjava skok zaposlenosti u julu za 528 hiljada, što je više od očekivanja i ujedno 19. mjesec zaredom da broj zaposlenih u najvećoj svjetskoj ekonomiji raste. To, naime, otvara put Fedu da nastavi s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

Fed je već u dva navrata podignuo kamatne stope za 0.75 postotnih bodova, odnosno ukupno za 1.5 posto, a slično bi mogao učiniti i u septembru, jer želi obuzdati inflaciju. Više kamatne stope negativno utiču na ekonomski rast, što bi zauzvrat moglo dovesti do pada potražnje za naftom najvećeg svjetskog potrošača.

S druge strane, ponuda nafte i dalje je tijesna. Broj bušotinskih postrojenja, rani pokazatelj buduće proizvodnje u SAD-u, smanjen je u sedmicu dana do 5. avgusta, prvi put u zadnjih 10 sedmica i to za njih sedam, na ukupno 598, podaci su firme za energetske usluge Baker Hughes Co.

Proizvodna kvota

Nadalje, skupina naftnih proizvođača OPEC+ dogovorila je sredinom sedmice da će povećati svoj cilj proizvodnje nafte za 100.000 barela dnevno (bpd) u septembru, ali to je jedno od najmanjih povećanja proizvodne kvote otkad su uvedene 1982., pokazuju podaci OPEC-a. 

Kao razlog tako skromnog povećanja kvota navedeni su smanjenih proizvodni kapaciteti tog naftnog kartela, odnosno "vrlo ograničenu dostupnost" rezervnih kapaciteta, koji se drže za slučaj "ozbiljnih poremećaja opskrbe".

"Jasno je da sada svi prijetnju od recesije shvaćaju puno ozbiljnije nego prije, ali i dalje gledamo prilično tijesnu ponudu i proizvođače bez mogućnosti da to promijene", naveo je Kreg Erlam (Craig), viši tržišni analitičar u Oandi u Londonu.

A tek ostaje vidjeti kako će se kretati opskrbljenost tržišta s približavanjem zime, s obzirom na to da bi sankcije Evropske unije kojima se zabranjuju pomorski uvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda trebale stupiti na snagu 5. decembra.

"Budući da EU zaustavlja pomorski uvoz ruske nafte, postavlja se ključno pitanje - hoće li bliskoistočni proizvođači preusmjeriti svoje barele u Evropu kako bi popunili prazninu. Kako će se ta politika naftnih sankcija Rusiji odraziti na tržište, bit će jedna od najkonzekventnijih stvari koje treba promatrati do kraja godine", smatra analitičar RBC-ja Majkl Tren (Michael Tran).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital