Cijene naftnih derivata u FBiH porasle u odnosu na prošlu sedmicu

11.10.2022. 10:50 / Izvor: Fena
Gorivo

U odnosu na prošlu sedmicu, kada je prosječna cijena litre benzin iznosila 2,74 marke, a dizela 3,13 maraka, cijene su trenutno neznatno veće.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,75, a za dizel 3,18 maraka po litri, a iz Federalnog ministarstva trgovine su istaknuli kako su redovite kontrole značajno doprinijele stabilizaciji cijena u FBiH koje su niže nego u zemljama okruženja.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 10. listopada 2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći: za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,61 do 3,11 marke po litri i za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 3,11 do 3,56 marke po litri, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno iznosi 2,75 maraka po litri za benzin, a za dizel 3,18 maraka po litri. Cijene su niže u odnosu na protekli mjesec kada je maloprodajna cijena na dan 12. rujna 2022. godine za benzin iznosila 2,84 marke po litri, a za dizel 3,29 marke po litri.

U odnosu na prošlu sedmicu, kada je prosječna cijena litre benzin iznosila 2,74 marke, a dizela 3,13 maraka, cijene su trenutno neznatno veće. 

Iz Federalnog ministarstva trgovine podsjećaju kako je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litri derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litru derivata.

Predmetna odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine i na terenu je u kontinuitetu provode federalni i županijski tržišni inspektori.

"Analizom efekata provođenja mjera kontrole cijena i marži u FBiH utvrđeno je da su inspekcijske aktivnosti značajno doprinijele stabilizaciji cijena u FBiH koje su niže nego u zemljama okruženja. Naime, inspekcijski organi u Federaciji BiH su, u skladu s raspoloživim kapacitetima i sredstvima inspekcijskog djelovanja, ulagali i ulažu maksimalne napore da odgovore i suzbiju zloupotrebe poremećaja tržišta uzrokovane krizom od strane privrednih subjekata u svrhu stjecanja ekstraprofita", navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema sublimiranim rezultatima federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove od početka 2022. godine do 31. svibnja 2022. godine, po pitanju kontrole implementacije Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena za životne namirnice i naftne derivate, federalni tržišno, turističko-ugostiteljski inspektori izvršili su 326 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno 148 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 288 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 279.750 KM.

Prema dostavljenim i nepotpunim podacima koje su dostavili županijski inspekcijski organi po pitanju kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, županijski tržišni inspektori su od siječnja do travnja 2022. godine izvršili 2.078 inspekcijskih nadzora, povodom kojih je predviđeno izdavanje 717 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 502.700 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital