Uspješno održana III konferencija o "Regenerativnoj medicini": Matične ćelije sačuvalo 2.500 roditelja

21.09.2012. 15:12 / Izvor: eKapija.ba
Uspješno održana III konferencija o 'Regenerativnoj medicini': Matične ćelije sačuvalo 2.500 roditelja

U petak je u Banjoj Luci održana Treća međunarodna konferencija pod nazivom: "Regenerativna medicina - matične ćelije, genetički inženjering i biotehnologije". Uz domaće ljekare, učestvovala su i eminentna imena svjetske medicine, prvenstveno ljekari koji u svojoj praksi implementiraju liječenja raznih oboljenja uz pomoć matičnih ćelija.

Konferenciju su uspješno organizirali Klinički centar Banja Luka, vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija Cryo-Save i njen ekskluzivni i ovlašteni partner u Bosni i Hercegovini FAMILY-PLUS.

Arnoud van Tulder Izvršni direktor Cryo-Save Group, Holandija, izjavio je: "Matične ćelije iz krvi pupčanika se danas koriste za više od 70 krvnih i krvno srodnih bolesti i ove matične ćelije imaju potencijal da radikalno promjene liječenje mnogih bolesti. Nedavno je dokazano kako matične ćelije iz krvi pupčanika daju iste pozitivne rezultate kao i matične ćelije iz koštane srži. Ponosni smo što možemo da podržimo ovu konferenciju koja pruža i izvanrednu mogućnost za informisanje medicinskog osoblja o vrijednostima matičnih ćelija i o najnovijim kretanjima u istraživanju o matičnim ćelijama."

Dr Sonja Pavlović, sa instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu izjavila je da je regenerativna medicina koja koristi matične ćelije pojedinca za njegovo sopstveno liječenje i farmakogenetika, koja daje informaciju koji lijek i koja doza lijeka su optimalne za svakog pacijenta pojedinačno, predstavljaju fascinantne primjere kojima se san o personalizovanoj medicini ostvaruje.

"Matične ćelije su najmoćnije ćelije koje čovek poseduje. Svaki čovek je jedinstven po tome što ima neponovljiv zapis u svojim genima. U genima je ispisana knjiga o svim nasim osobinama, pa i o onima koje su bitne za toleranciju na lijekove. Naime, postoje geni koji su uključeni u metabolizam pojedinih lijekova. Kako ljudi nemaju isti genetički zapis, jasno je da različiti lijekovi i različite doze lijekova ne deluju isto kod svakog od nas. Kako bi naučna dostignuća iz ovih oblasti bila što pre primenjena, najvažnije je da informacija o njima stigne do opšte i stručne javnosti. Zbog toga su konferencije na kojima se promovišu najnovija naučna otkrića, kako fundamentalna tako i primenjena, od esencijalne važnosti za uspešnu implementaciju personalizovane medicine u medicinsku praksu", naglasila je dr Sonja Pavlović.

Dr Majlinda Lako, sa instituta Genetske Medicine Međunarodni centar za život, Njukastl, Velika Britanija u svom predavanju predstavila je podatke koji prikazuju primjere uspješne terapije matičnim ćelijama za liječenje pacijenata sa unilateralnim i bilateralnim nedostatkom limbalnih matičnih ćelija. Ovo pokazuje da dobro osmišljena terapija GMP autolognim matičnim ćelijama može obrnuti proces sljepila rožnjače i poboljšati kvalitet života pacijenta.

"Ovakve konferencije pomažu u širenju saznanja o najnovijim postignućima sa polja matičnih ćelija liječnicima, te promiču sklapanja novih kolaboracija na području regenerativne medicine. One doprinose uspostavljanju odgovarajućeg zakonodavstva na ovom polju, izgradnji nove infrastrukture i dizajna kliničkog režima koji može liječiti razne degenerativne bolesti", dodala je Majlinda Lako.

Dr Cherie Daly, član ITERA, Međunarodna asocijacija za istraživanje na polju tkivnog inženjeringa osvrnula se na posljednje novosti vezane za klinička ispitivanja o korištenju autologne , vlastite, krvi iz pupčanika za liječenje bolesti.

"Cilj informisanja medicinske zajednice o napretku regenerativne medicine podrazumijeva i bolju informisanost pacijenata koji pate od bolesti koje se mogu tretirati matičnim ćelijama", izjavila je dr Cherie Daly.

Dr Peter De Waele, menadžer "Advanced Therapies Consulting Limited" iz Antwerpena, Belgija istakao je da je važnost ove konferencije da se "otvore vrata" širim naučnim i kliničkim dostignućima koje izlaze iz okvira dosadašnjih saznanja kao i mogućnosti za međusobno povezivanje naučnih krugova.

"Predavanje na temu "Napredak i doprinos matičnih ćelija u kardio terapiji" ima za cilj da ponudi najnovije informacije o različitim izvorima dobijanja matičnih ćelija koje se upotrebljavaju za liječenje srčanih oboljenja, kao i o načinima njihove upotrebe, prednostima i ograničeninjima, te izazovima sa kojima se sada suočavamo i sa kojima ćemo se suočavati u budućnosti", dodao je Dr Peter De Waele.

Prof. dr Adolf Lukanovič, načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-medicinskog centra u Ljubljani, rekao je učesnicima Kongresa da se liječenje stres urinarne inkontinencije matičnim ćelijama u Ljubljani radi već duži period.

"Ako znamo da je stres urinarna inkontinencija problem koji se ne može izbjeći zbog porođaja i porođajne traume zdjeličnog dna, onda nam je jasno da ova metoda, pored konzervativne i hirurške, doprinosi boljem kvalitetu života majki nakon porođaja. Svaka četvrta žena boluje od inkontinencije, a istraživanja ukazuju da je taj broj u porastu", ističe dr Lukanovič.

Zamjenik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Dr Milan Latonović izjavio je: "Danas je vrlo teško zamisliti moderan i sofisticiran razvoj pristupa liječenju bez primjene savremenih medicinskih dostignuća u koje svakako spada regenerativna medicina, odnosno upotreba matičnih ćelija u službi zdravlja o kojima su danas učesnici konferencije razmjenili saznanja i iskustva te doprinjeti boljem upoznavanju šire medicinske javnosti i stanovništva o savremenim stremljenjima i mogućnostima primjene kod nas. Čestitamo organizatorima konferencije za do sada postignute uspjehe i ostvarene rezultate i želimo da se naša saradnja nastavi u narednom periodu na dobrobit svih građana Republike Srpske."


Tamara Radlović, portparol Kliničkog centra Banja Luka izjavila je: "Klinički centar Banja Luka, kao najveća i najznačajnija javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj, nastoji pratiti najnovije trendove u medicini u koje svako spadaju regenerativna i personalizovana medicina. Promovišemo kontinuirano učenje i usavršavanje naših zaposlenih i rado učestvujemo u organizovanju i radu ovakvih konferencija. Na taj način ne samo da informišemo naše ljekare i medicinsko osoblje o najnovijim trendovima, već i naše pacijente o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Kao što Vam je poznato, naše porodilje, ako se na to odluče, već duži vremenski period imaju mogućnost da pohrane matične ćelije kako bi ih u budućnosti, ukoliko to bude potrebno, mogle koristi za liječenje različiti oboljenja."

Sanja Todorović-Vujičić ovom prilikom je kazala kako je veliki izazov i zadovoljstvo biti partner vodećoj evropskoj i svjetskoj banci matičnih ćelija. Naglasila je kako je početak bio težak, ali sada sa svih strana dobijaju samo pohvale.

"Činjenica da smo za preko 2500 porodica obezbijedili mogućnost da sačuvaju matične ćelije svoje djece dovoljan je razlog za zadovoljstvo. Matične ćelije su budućnost medicine i regenerativnog liječenja i mi smo za 27 porodica obezbijedili besplatno pohranjivanje u nadi da će im pomoći u liječenju nekih od najtežih oboljenja poput leukemije. Konferencija o regenerativnoj medicini je i organizovana je sa svrhom da domaćoj i stručnoj javnosti obezbijedi nove informacije, a budućim roditeljima konkretne dokaze o upotrebi matičnih ćelija za tretmane raznih oboljenja", izjavila je nakon konferencije Sanja Todorović-Vujičić, generalni direktor FAMILY-PLUS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital