U BPK-u Goražde prvi put ove godine broj nezaposlenih manji od 3.000 osoba

01.11.2022. 09:25 / Izvor: BHRT
nezaposleni

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih osoba koje se nalaze na evidenciji.

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih osoba koje se nalaze na evidenciji.

Prema podacima kantonalne Službe za zapošljavanje, prvi put ove godine kanton bilježi broj nezaposlenih manjih od 3.000 osoba.

"Jedan od razloga smanjenja broja nezaposlenih na evidenciji je pronalazak zaposlenja, a drugi je svakako trend odlaska stanovništva u druge gradove ili van granica BiH. Zaključno sa septembrom na evidenciji je bilo 2.946 osoba", pojasnio je v.d direktora Službe Emir Obarčanin.

Navodi da je u strukturi i dalje najviše nekvalifikovanih (NK) radnika, njih 952, zatim s KV zanimanjima, ali i srednjom stručnom spremom.

"Kada je riječ o lokalnim zajednicama u sastavu BPK, najviše nezaposlenih je u Gradu Goražde 2.506, u Općini Foča u FBiH 317, dok su u Općini Pale u FBiH na evidenciji 123 osobe. Ukupno se na evidenciji nalazi oko 190 osoba sa visokom stručnom spremom, a u saradnji sa Vladom BPK Služba i dalje realizuje program stručnog osposobljavanja za te osobe koje nemaju radno iskustvo. Postoji još slobodnih mjesta, tako da svaka nezaposlena osoba koja je u međuvremenu završila fakultet može da se prijavi", kazao je Obarčanin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital