Pogledajte plan građenja Autocesta FBiH: Šta se finansira kreditima, a šta iz budžeta

28.11.2022. 13:41 / Izvor: Akta.ba
autoceste

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je Prospekt javne ponude treće emisije obveznica putem kojeg planira prikupiti 30 miliona KM.

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je Prospekt javne ponude treće emisije obveznica putem kojeg planira prikupiti 30 miliona KM.

U narednim tabelama JP Autoceste FBiH prikazuju plan projektovanja, plan građenja i plan nadzora za 2022. godinu

autoceste

autoceste

autoceste

autoceste

Za projekte obilježene žutom bojom, između ostalih načina finansiranja koristiće se i finansiranje emisijom obveznica.

Slijedom prethodnog u nastavku Autoceste FBiH daju projekciju prihoda, rashoda i poslovnog rezultata. Projekcija prihoda u 2022. godini je prikazana u Tabeli 4. 

autoceste

Projekcija priliva/prihoda urađena je od strane Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje.

Priliv od akcize koji je priznat u prihod je manji zbog izmjene računovodstvenih politika po preporukama Ureda za reviziju.

Izmjenjeni način priznavanja priliva od akcize u prihod uključuje amortizaciju imovine javnih autocesta i brzih cesta, depresijaciju troška stjicanja neamortizirajuće imovine javnih autocesta i brzih cesta, rashode posudbe, kursne razlike (+/-) te ostale troškove u vezi javnih autocesta i brzih cesta. Projekcija Prihoda od naplate cestarine se temelje na modelu prometa saobraćaja, dok se projekcija prihoda od naknade za korištenje cestovnog zemljišta temelji na postojećim ugovorima u skladu sa Pravilnikom o uslovima i visini naknade za korištenje cestovnog zemljišta za pružanje usluga i pratećih djelatnosti korisnicima uz autoceste i brze ceste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital