Cijene nafte na svjetskom tržištu skoro 80 dolara

08.12.2022. 11:15 / Izvor: seebiz.eu
Nafta

Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu 80 dolara, podržane nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja koronavirusa u Kini podržati potražnju i zabrinutost za snabdijevanje iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosforu.

 

Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu 80 dolara, podržane nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja  koronavirusa u Kini podržati potražnju i zabrinutost za snabdijevanje iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosforu. 

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila viša 57 centi nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 79,92 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74,6 USD. 

U fokusu tržišta bio je zastoj tankera u Bosforu, prenosi SEEbiz. 

Najmanje 20 tankera s naftom čeka u turskim vodama prelaz iz Crnog mora u Mediteran dok njihovi operateri pokušavaju u što kraćem roku ispoštovati nove turske propise o osiguranju, uvedene prije no što je G7 ograničio cijenu ruske nafte, rekli su u utorak izvori u industriji. 

Snažniju potražnju signalizuje i zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za oko 6,4 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji su imali uvid u izvještaj Američkog instituta za naftu (API). 
        
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak pojeftinio 3,39 USD, na 79,77 USD. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital