INDEKS POTROŠAČKIH CIJENA

Odjeća i obuća u BiH jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

27.12.2022. 08:54 / Izvor: Akta.ba
Odjeća

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u novembru u prosjeku su bili skuplji za 0,7 odsto u odnosu na oktobar, namještaj i aparati za domaćinstvo za 1,3 odsto, zdravstvo za 0,3 odsto, prevoz za 0,2 odsto, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje, te restorani i hoteli za po 0,1 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,6 odsto. 

Alkoholna pića i duvan u novembru su u prosjeku bili jeftiniji za 0,2 odsto, odjeća i obuća za 0,4 odsto, te stanovanje i režijski izdaci za 1,3 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH. 

Nivo cijena u novembru u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 16,3 odsto.

U novembru ove, u odnosu na isti mjesec lani, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 24,5 odsto, alkoholna pića i duvan za 2,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 19,1 odsto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,2 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 2,2 odsto, prevoz za 23,8 odsto, komunikacije za 1,5 odsto, rekreacija i kultura za 11,5 odsto, obrazovanje za 2,4 odsto, restorani i hoteli za 11 odsto, a ostala dobra i usluge za 8,1 odsto.

Odjeća i obuća u novembru u prosjeku su bili jeftiniji za 7,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani. 
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital