Gubitak radne snage

Zemljotresi nanijeli 84 milijarde štete turskoj ekonomiji

13.02.2023. 09:27 / Izvor: Agencije
zemljotres

Zemljotresi koji su pogodili Tursku nanijeli su štetu ekonomiji u iznosu od 84 milijarde dolara, objavila je agencija "Bloomberg".

Zemljotresi koji su pogodili Tursku nanijeli su štetu ekonomiji u iznosu od 84 milijarde dolara, objavila je agencija "Bloomberg".

Pozivajući se na procjene turske Konfederacije preduzetnika i predstavnika privrednih krugova, "Bloomberg" prenosi da će gubici nacionalne ekonomije zbog zemljotresa biti oko deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Precizira se da šteta na stambenim objektima iznosi 70,8 milijardi dolara, posljedice zemljotresa dovešće do smanjenja budžetskih prihoda zemlje za 10,4 milijarde, a još 2,9 milijardi koštaće tursku ekonomiju gubitak radne snage, prenos Srna pisanje "Bloomberga".

Računica koju je izvela Konfederacija ukazuje na veću štetu od one koju su procijenili drugi ekonomisti u zemlji, a većina stručnjaka se slaže da je u ovom trenutku preuranjeno sumirati konačne posljedice prirodne katastrofe.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale na jugoistoku Turske za sada su prouzrokovali smrt blizu 30.000 ljudi, a srušeno je više od 6.000 zgrada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital