Nedovoljno domaće ribe

Uvoz ribe u BiH veći za 17 miliona KM

18.02.2023. 08:56 / Izvor: Nezavisne novine
Riba

Domaće tržište ne može da zadovolji potrebe bh. građana kada je je u pitanju proizvodnja ribe.

Domaće tržište ne može da zadovolji potrebe bh. građana kada je je u pitanju proizvodnja ribe, a ovo potvrđuje i činjenica da je lani uvezeno oko 17 miliona KM više nego prethodne godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 9.765.655 kilograma, u vrijednosti od 50.328.390 miliona KM, što je u odnosu na godinu prije više za skoro 17 miliona KM.

"U toku 2021. godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 7.617.619 kilograma u vrijednosti od 33.686,733 KM", navode iz UIO.

Kada je riječ u zemljama iz kojih smo uvezli najviše ribe, to su Španija, Hrvatska, Srbija, Turska, Argentina, te ostale zemlje svijeta.

"Uvoz iz Španije je najdominantniji jer je iz ove zemlje uvezeno 3.209.646 kilograma, u vrijednosti od 19.173.666 KM", navode iz UIO.

Kako je za "Nezavisne" rekao Igor Gavran, ekonomski analitičar, domaći resursi su minimalni i ograničeni.

"Kada je riječ o morskoj ribi, realnost je da su domaći resursi minimalni i ograničeni na svega nekoliko lokalnih vrsta ribe, koja jeste kvalitetna i tražena na domaćem tržištu, ali ne može zadovoljiti tražnju", kazao je Gavran.

Takođe, kako navodi, većinu vrsta morske ribe i pogotovo morskih plodova sami ne možemo proizvesti iz objektivnih razloga, pa je onda ovo i jedna od oblasti gdje je zavisnost prirodno uslovljena i nemoguće ju je izbjeći.

"Ono što možemo učiniti jeste dalja ekspanzija domaće proizvodnje riječne ribe i njen izvoz, za šta imamo potencijal, tako da u ukupnoj razmjeni ribe možemo imati pozitivan saldo u budućnosti", rekao je Gavran.

Prema njegovim riječima, potreban je razvoj filtriranja, prerade i konzervisanja ribe, jer je u takvom obliku mnogo lakše izvesti.

"Vjerujem da je rast uvoza bio primarno podstaknut rastom broja turista koji su povećali i tražnju za morskom ribom i plodovima mora", zaključuje Gavran.

Direktor firme "Tropik ribarstvo - ribnjak Janj" Zoran Tepić rekao je za "Nezavisne novine" da je ponuda šarana mnogo manja u odnosu na potražnju.

"Domaća proizvodnja manja je za oko 2.000 tona, pa je iz tog razloga povećan uvoz ove ribe", kazao je Tepić.

Kako navodi, što se tiče ribarstva u BiH, ukupna proizvodnja šarana iznosi oko 1.000 tona, a pastrmke oko 5.500 tona.

"Domaća proizvodnja morske ribe nije dovoljna da zadovolji potražnju domaćeg tržišta za ovom vrstom ribe", rekao je Topić.

Kada je riječ o izvozu, on je u prošloj godini iznosio 2.690.621 kilogram, u vrijednosti od 20.702.230 miliona KM, a kada govorimo o zemljama u koje smo najviše izvezli ribe i prerađevina od ribe, to su Srbija, Hrvatska i Albanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital