Profitabilno trgovanje

Struja najtraženija roba

18.02.2023. 09:37 / Izvor: Glas Srpske
Struja

Trgovanje električnom energijom bilo je lani i te kako profitabilno, što svjedoči i podatak da se struja našla na prvom mjestu izvoznih, ali i u top pet uvoznih proizvoda u BiH.

Trgovanje električnom energijom bilo je lani i te kako profitabilno, što svjedoči i podatak da se struja našla na prvom mjestu izvoznih, ali i u top pet uvoznih proizvoda u BiH.

Prema podacima Agencija za statistiku BiH, tokom prošle godine iz zemlje je najviše izvezeno električne energije i to u vrijednosti od jedne milijarde i 74 miliona KM, a istovremeno je uvezena struja u vrijednosti 393,5 miliona maraka.

"Tokom prošle godine iz BiH je izvezena robe ukupne vrijednosti 17,974 milijardi KM, što je za 25,9 odsto više nego u 2021. godini, dok je uvezeno 28,636 milijardi KM, što je za 32,6 odsto više nego u prethodnoj godini. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,8 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 10,662 milijardi", saopšteno je iz Agencije.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću “Hidroelektrane na Trebišnjici” Ilija Tamindžija kaže za “Glas” da su izvezene količine električne energije u gigavat-satima lani bile na nivou višegodišnjeg prosjeka u BiH.

"Međutim, u finansijskom smislu cifra je impozantna zbog naglog i visokog skoka cijene struje u odnosu na prethodne godine. Tržište električne energije, zbog ukrajinske krize lani je toliko bilo nestabilno da je cijena struje po megavat-satu ujutro iznosila 300 evra, a poslijepodne skakala i na 500", rekao je Tamindžija.

Pojasnio je da se struja izvozila u mjesecima kada je bilo viškova i dovoljno padavine, a uvozila kada je potrošnja povećanja, a dotok akumulacije, zbog suše, smanjen.

"Kriza u Evropi izazvala je poskupljenja svih energenata, a cijena struje u BiH je ostala ista, tako da je značajan dio građana koji su se grijali na pelet ili drva prešao na struju, što je povećalo potrošnju. Istovremeno imali smo i sušu, nije bilo dovoljno akumulacije i manjak struje morao je biti obezbijeđen iz uvoza", kazao je on.

Top pet uvoznih i izvoznih proizvoda u BiH za ekonomistu Zorana Pavlovića potpuno su očekivani, navodeći da je porazno što domaća hrana nije u samom vrhu robe plasirane u inostranstvo.

"Ukrajina koja je bila značajan proizvođač električne energije u Evropi ispala je iz sistema, tako da je struja bila i te kako tražena roba. Energija i hrana su dvije najvažnije stvari koje trebaju svakom čovjeku u svijetu, imamo mnogo neiskorištenih kapaciteta. Nadležni moraju osmisliti snažnije sisteme podrške domaćoj proizvodnji kako bi izvozili u daleko većoj mjeri prehrambene proizvode nastale u BiH", kazuje Pavlović.

Komentarišući spoljnotrgovinski robni deficit Pavlović ističe da je BiH mala ekonomija u kojoj svako može da proda šta hoće.

"Sa zemljama CEFTE nemamo carinu, sa zemljama EU takođe, tako da moramo naći niz drugih elemenata poput snažnije kontrole kvaliteta kako bismo smanjili uvoz mesa, mlijeka, povrća i sličnih proizvoda i time zaštitili domaće proizvođače. Tako bismo sačuvali ljude na selu koji ne bi odlazili u Evropu, a stanovništvo bi imalo jeftiniju hranu", rekao je on.

Stabilnost

Ilija Tamindžija kaže da je trenutna energetska situacija u Srpskoj stabilna.

"U ovom momentu imamo struje za izvoz, jer je akumulacija Bileća puna, a postoje i određeni dotoci na protočnim elektranama, a rade i termoelektrane", kazao je Tamindžija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital