Optimističan rast privrede

Njemačka industrija bilježi rast porudžbina od početka godine

07.03.2023. 12:39 / Izvor: Agencije
ekonomija

Njemačke fabrike su počele godinu sa neočekivanim povećanjem porudžbina, čime ova projekcija daje optimističan rast privrede.

Njemačke fabrike su počele godinu sa neočekivanim povećanjem porudžbina, čime ova projekcija daje optimističan rast privrede.

Potražnja je porasla za jedan odsto tokom januara u odnosu na prethodni mjesec, što je više nego predviđeni pad od 0,7 odsto, kako je bilo predviđeno Blumbergovim istraživanjima. 

Ovaj rast duguje se investicionim dobrima, naročito konstrukcijama aviona i svemirskih letjelica, kao i motornih vozila, naveli su iz Kancelarije za statistiku. 

Njemačka proizvodnja smanjila se za 0,4 odsto u posljednjem kvartalu prošle godine, što je otežavalo izbjegavanje recesije usljed rasta cijena energenata. 

Ipak, proizvodni sektor najveće evropske ekonomije ima razloge za optimizam, usljed ponovnog otvaranja Kine, povećavajući izgled za rast izvoza, čime je potvrđeno značajno očekivanje na osnovnu predviđanja Instituta za ekonomska istraživanja u februaru, prenio je Blumberg. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital