Zaduženost definisana zakonom

Lokalne zajednice u Republici Srpskoj duguju 360 miliona KM

03.04.2023. 12:31 / Izvor: Glas Srpske
zaduženost

Najčešći razlozi zaduženosti opština i gradova u Srpskoj su refinansiranje postojećih kredita, ali i realizacija kapitalnih investicija.

Obaveze gradova i opština u Republici Srpskoj na kraju prošle godine po osnovu direktnih kreditnih zaduženja iznosile su 360,24 miliona KM, što je za 5,53 mil KM manje u odnosu na kraj 2021. godine.

Najčešći razlozi zaduženosti opština i gradova u Srpskoj su refinansiranje postojećih kredita, ali i realizacija kapitalnih investicija.

"Lokalne zajednice koje su na kraju 2022. godine imale najveći procenat zaduženosti po osnovu postojećih kreditna u odnosu na ostvarene redovne prihode iz prethodne godine su opštine Kneževo, Jezero, Srbac i Kozarska Dubica, ali i grad Doboj“,  kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Dugoročna zaduženost opštine Srbac iznosi oko 9 mil KM, a godišnje na otplatu kredita iz lokalne kase ode oko 1,2 mil KM.

"Redovno servisiramo sve te obaveze i tako ćemo nastaviti. Pri gornjoj smo granici zaduženosti koja je definisana zakonom“, rekao je načelnik opštine Srbac Mlađen Dragosavljević i dodao da veliki iznos njihovih kredita datira iz ranijeg perioda.

Naglasio je da je novijeg datuma samo revolving kredit za pokrivanje tekuće likvidnosti, ali i dodao da su imali dvije emisije obveznica, od kojih je jedna bila namijenjena za gradnju zgrade za mlade bračne parove.

U opštini Jezero trenutne kreditne obaveze iznose 805.000 maraka.

"Sa dolaskom na mjesto načelnika, još 2016. godine, zatekla sam dva budžeta opštine u minusu od prethodne vlasti i načelnika tadašnje lokalne uprave. Tada smo imali obaveze teške 300.000 maraka samo za poreze i doprinose. Pored tog iznosa, imali smo i dugovanja prema komunalnim preduzećima pa su na kraju ukupne obaveze koje smo preuzeli bile teške više od milion maraka. Zbog toga smo tada ušli u kreditno zaduženje i krenuli u prepakivanje kredita“, rekla je načelnica Jezera Snježena Ružičić.

Naglasila je da su kreditna zaduženja koja su imali u 2021. godini prepakovali u dugoročni nenamjenski kredit od 850 mil KM bez kamata.

"Za refinansiranjem tog starog kredita posegnuli smo zbog visoke kamatne stope. Taj kredit usmjeren je u investicije i čišćenje starih obaveza“, kazala je Ružičićeva.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kao ni prvi čovjek Kozarske Dubice Radenko Reljić juče nisu odgovarali na naše pozive. Takođe, ni iz grada Doboja nismo uspjeli dobiti podatke o tome koliko trenuto iznose njihove kreditne obaveze. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital