Donesene još dvije odluke

Isplata stare devizne štednje: Za zahtjeve ovjerene do 31.12. maksimalan iznos 1.000 KM

06.04.2023. 14:41 / Izvor: Akta.ba
devizna štednja

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela je tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela je tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju.

Prva se odnosi na gotovinske isplate verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji BiH za 2023. godinu. Odlukom se utvrđuju postupci i dinamika gotovinskih isplata ovih verificiranih tražbina. Svakom pojedinom tražiocu, kojem je izdata potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje na osnovu zahtjeva koji su verificirani do 31.12.2022. godine, isplaćuje se sa Jedinstvenog računa trezora FBiH maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM. Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo finansija prema hronološkom redu u pogledima pojedinačno izdatih potvrda o verificiranim tražbinama koji se objavljuju u Službenim novinama FBiH i dva dnevna lista.

Druga odluka se odnosi na petnaestu emisiju obveznica Federacije BiH za izmirenje obaveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje. Time se uređuju iznos, uslovi i postupak emisije obveznica radi izmirenja obaveza FBiH po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje, a na osnovu zahtjeva podnesenih do 31.12.2022. godine.

Radi izmirenja ovih obaveza, Federacija će emitirati obveznice stare devizne štednje, u skladu sa ovom odlukom. Iznos emisije obveznica je 5.100.763 KM, a predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog povjerioca. Obveznica je u nematerijaliziranom obliku i vodi se, čuva i prenosi kao elektronski zapis na računu vrijednosnih papira u informacionom sistemu Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH, te imaocu daje pravo naplate glavnice i kamata. Obveznice nose kamatu na glavnicu po kamatnoj stopi 2,5 posto godišnje i koja se obračunava polugodišnje. Vlasnik obveznice ima pravo na pripadajući dio glavnice i kamate obračunate na neisplaćenu glavnicu.

Dospijeće obveznica Serije FBIHKA2 u iznosu od 5.100.763 KM je 30.9.2023. godine. Kamatu, odnosno glavnicu Federalno ministarstvo finansija, isplaćuje na dan dospijeća, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dospijeća, prijenosom sredstava na račun vlasnika obveznice. Obračun kamate koja dospijeva 30.9.2023. godine vrši se za šest mjeseci.

Također, danas je donesena i Odluka o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje za koje se ne vrši emisija obveznica. Ovom odlukom je ovlašteno Federalno ministarstvo finansija da realizira obaveze po osnovu računa stare devizne štednje koje su verificirane na osnovu zahtjeva za verifikaciju podnesenih do 31.12.2022. godine, te koje nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM. Odluka o ovim gotovinskim isplatama verificiranih tražbina realizirat će se do visine predviđenih sredstava u Budžetu FBiH za godinu u kojoj se vrši isplata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital