Na Veliki petak tržišta zatvorena

Najava OPEC-a digla cijenu nafte. Smanjenje zaliha ukazuje na oporavak tržišta

07.04.2023. 08:34 / Izvor: HINA
Nafta

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 85 dolara, poduprte najavom smanjene opskrbe i padom zaliha u SAD-u koji su zasjenili naznake usporavanja američkog gospodarstva.

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 85 dolara, poduprte najavom smanjene opskrbe i padom zaliha u SAD-u koji su zasjenili naznake usporavanja američkog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 31 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,30 dolara. U gotovo istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 80,93 dolara.

Na Veliki petak tržišta će biti zatvorena.

Potporu cijenama pružila je u ovom tjednu najava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da će od svibnja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 milijuna barela dnevno kako bi stabilizirali tržište.

Zalihe nafte u SAD-u prošli tjedan pale

Trgovce je u ohrabrilo i izvješće američkog ministarstva energetike, koje je u srijedu pokazalo da su zalihe nafte u SAD-u prošli tjedan pale za 3,7 milijuna barela, a smanjile su se i zalihe benzina i ostalih derivata, signalizirajući jačanje potražnje.

Uzlazni trend zakočili su pak podaci koji otkrivaju posustajanje rasta američkog gospodarstva. Aktivnost u uslužnom sektoru zamjetno je usporila u ožujku, a indeks slobodnih radnih mjesta bio je na kraju veljače na najnižoj razini u gotovo dvije godine.

"Prigušeni izgledi za američko gospodarstvo koče rast cijena nafte na američkom tržištu, ali i dalje očekujemo njihovo blago povećanje do kraja tromjesečja", napisali su u bilješci analitičari Nacional Australia Banka Baden Moore i Adam Skelton.

"Uzlet na tržištu nafte možda je zastao, ali potencijal za rast nije nestao zahvaljujući kontekstu smanjene ponude", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC je danas odvojeno objavio da je u srijedu cijena barela košarice nafte njegovih članica bila nepromijenjena i iznosila je 85,49 dolara.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital