DOHODAK PO GLAVI STANOVNIKA

MMF: Kosovo i Albanija najsiromašniji u Evropi u 2023. godini, BiH tek nešto malo bogatija

14.04.2023. 12:40 / Izvor: indikator.ba
mmf

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovno je rangirao Albaniju i Kosovo kao najsiromašnije zemlje u Europi 2023. godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovno je rangirao Albaniju i Kosovo kao najsiromašnije zemlje u Europi 2023. godine, na temelju dohotka po glavi stanovnika, koji se mjeri izračunom kupovne moći, stvarnog pokazatelja koliko novac ljudima vrijedi u jednoj zemlji, javlja indikator.ba.

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku na temelju pariteta kupovne moći je bruto domaći proizvod preračunat u međunarodne dolare korištenjem stopa pariteta kupovne moći. 

Međunarodni dolar ima istu kupovnu moć u odnosu na BDP kao američki dolar u Sjedinjenim Državama. Prema ažuriranim podacima MMF-a u Globalnom ekonomskom izgledu 2023., koji obrađuje “Monitor”, Albanija je na posljednjem mjestu u Europi s prihodom po glavi stanovnika od 19 hiljada međunarodnih dolara.

Kosovo je rangirano nakon Albanije, koja ima ovaj pokazatelj još niže, sa 15,6 hiljada međunarodnih dolara. 

Nešto veći prihod od stanovnika Albanije ima Bosna i Hercegovina s 19,6 hiljada međunarodnih dolara, Sjeverna Makedonija ima 21,1 hiljadu, Srbija 25,4, dok je Crna Gora i dalje prva u regiji s 27,6 hiljada međunarodnih dolara. 

Europski prosjek je gotovo 50.000 međunarodnih dolara. 

Predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda protežu se do 2028. godine, gdje se ponovno procjenjuje da će i Albanija i Kosovo ostati najsiromašniji u Europi. 

Prema drugom direktnom pokazatelju, onom bruto domaćeg proizvoda po stanovniku, koji je za Albaniju dosegao 7 hiljada dolara a za Kosovo 5.600 dolara, opet se ove dvije zemlje prema procjenama MMF-a za 2023. nalaze na dnu.​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital