Emisija obveznica

Petina entitetskog budžeta RS-a ide na otplatu dugova

19.04.2023. 08:24 / Izvor: Federalna.ba
Berza

Republici Srpskoj u jednom danu na naplatu dolazi 330 miliona KM koje treba isplatiti po osnovu emisije obveznica koje su prodane putem Bečke berze.

Republici Srpskoj u jednom danu na naplatu dolazi 330 miliona KM koje treba isplatiti po osnovu emisije obveznica koje su prodane putem Bečke berze. Ovo je samo jedan dio, od ogromnih milijardu i više maraka koje ovaj entitet treba vratiti kreditorima. I dok vlast uporno govori da nije prezadužena i da je budžet stabilan, opozicija i stručnjaci pitaju: kojim sredstvima će dugovi biti vraćeni?

Isplata za obveznice RS-a koje su putem Bečke berze prodate 2018. dolazi u junu ove godine. Uz ovaj dug, RS mora iznaći sredstva i za otplatu drugih kredita i zaduženja - ukupno više od milijardu maraka, što predstavlja petinu entitetskog budžeta. Predsjednik Vlade Radovan Višković uvjerava: svi dugovi će biti uredno servisirani.

“Od te milijarde ima obaveza od nastanka RS-a. Iz vremena svih vlada i vremena svih strankaa u RS-u”, dodaje Višković.

Iz opozicije traže odgovor - na koji način će pomenuta sredstva biti isplaćena, to jeste kod koga će se RS sada zadužiti da bi isplatila postojeći kredit.

“Ova vlada ima ministricu finansija koja sliježe ramenima i kaže: Imamo pare, nisu na računu, ali ih imamo. I dalje ne znamo gdje”, ističe Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u.

Uveliko se spekuliše da je premijer Višković sredstva tražio prilikom nedavnog puta u Kinu. Zasad, jedino izvjesno je da vlasti nijednog entiteta nisu tražile novac od MMF-a. Federalni premijer Fadil Novalić kaže da on nije dao instrukcije za pregovore s MMF-om.

“Vjerovatno treba RS-u ili možda državnom nivou ili nekoj novoj strukturi, ali u sadašnjem stanju nama MMF ne treba”, poručio je Novalić gostujući u programu Federalne televizije.

Posljednjih dana intenzivirano je i optuživanje između vlasti dva entiteta koji nivo vlasti je više zadužen i kako se vrši obračun duga.

“Stanje duga budžeta RS-a na dan 31.12.2022. iznosilo je 3.720 miliona KM, tj. 32,95% BDP-a, odnosno, isti je po glavi stanovnika iznosio 3.235 KM”, navode iz Ministarstva finansija RS-a.

Ekonomski stručnjaci kažu da nova zaduženja ne bi trebala da vlasti nisu potrošile novac od PDV-a koji je zbog visoke inflacije samo na područje RS-a donio neočekivanih 500 miliona KM.

“Kada je pravljen taj budžet, računalo se na povećani priliv indirektnih poreza. Prikupljeno je milijardu i 500 milion više nego očekivano, tako da se valjda računalo da će se taj trend i dalje nastaviti”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pavlović dodaje da će zbog toga biti pravljeni novi finansijski aranžmani s međunarodnim kreditorima da bi se servisirale dosta visoke obaveze koje pristižu u ovoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital