Mehmet Simsek

Ministar: Turska ekonomija će se vratiti na "racionalno tlo"

05.06.2023. 09:38 / Izvor: Agencije
TURSKA

Novoimenovani ministar finansija Mehmet Simsek je izjavio kako Turska nema drugog izbora nego da se vrati na "racionalno tlo" kako bi se osigurala predvidljivost u privredi.

Novoimenovani ministar finansija Mehmet Simsek je izjavio kako Turska nema drugog izbora nego da se vrati na "racionalno tlo" kako bi se osigurala predvidljivost u privredi.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je Simseka kako bi se izborio s krizom troškova života i drugim izazovima, što je jasan znak da se njegova novoizabrana vlada vraća ortodoksnijim ekonomskim politikama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Simsek je na ceremoniji primopredaje poručio da je glavni cilj vlade povećanje socijalnog blagostanja.

"Transparentnost, dosljednost, predvidljivost i usklađenost s međunarodnim normama bit će naša osnovna načela. Turska nema drugog izbora osim da se vrati na racionalno tlo. Predvidljiva ekonomija, zasnovana na pravilima, bit će ključ za postizanje željenog prosperiteta", naveo je Simsek.

Dodao je da će makrofinansijska stabilnost u uvjetima sve većih globalnih izazova i geopolitičkih tenzija biti prioritet.

Pad vrijednosti turske lire

"Uspostavljanje fiskalne discipline i osiguranje stabilnosti cijena za održivi visok rast biće naši glavni ciljevi", rekao je Simsek, koji je bio ministar finansija, a potom i potpredsjednik vlade, između 2009. i 2018. godine.

Snižavanje inflacije i njen pad na jednocifren iznos bit će još jedan srednjoročni cilj novog ministra.

Godišnja inflacija potrošačkih cijena dostigla je 24-godišnji maksimum od skoro 85 posto u septembru prošle godine, a aprilu je iznosila 44 posto.

Turska lira je dostigla nove najniže vrijednosti svih vremena u odnosu na dolar (19,97) nakon drugog kruga predsjedničkih izbora 28. maja.

Lira je izgubila 77 posto vrijednosti u odnosu na dolar u posljednjih pet godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital