Održana finansijska obuka za članove project implemantation team

10.12.2012. 10:57 / Izvor: Fena
Održana finansijska obuka za članove project implemantation team

Projektom Wat San ukupno je obuhvaćena 21 općina u Federaciji BiH, a danas je održana obuka za prvih šest općina koje su potpisale ugovore, dok su ostale općine vrlo blizu potpisivanja ugovora s Ministarstvom financija FBiH. Tom prilikom konzultatnica Bašić je izjavila da je projekat Wat San trenutno najveći projekat u oblasti vodopskrbe i od izuzetno velikog značaja za cijelu Federaciju BiH.

wan projekat

U Sarajevu jučer je održana finansijska obuka članova PIT-ova (Project Implemantation Team) iz općina u Federaciji BiH i okviru projekta Wat San (Water and Sanitation), a o njegovom značaju govorila je Ana Bašić, konzultantica Jerke Ivankovića Lijanovića federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za međunarodne projekte. 

Obuka je izvršena za one općine koje su vrlo blizu potpisivanju ugovora o odabiru izvođača koji će veoma brzo početi s konkretnim radovima. 

Neophodno je istaknuti da su u općinama Bosanski Petrovac i Široki Brijeg ugovori već na potpisu, gdje je već završen tenderski postupak, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Projektom Wat San ukupno je obuhvaćena 21 općina u Federaciji BiH, a danas je održana obuka za prvih šest općina koje su potpisale ugovore, dok su ostale općine vrlo blizu potpisivanja ugovora s Ministarstvom financija FBiH. 

Tom prilikom konzultatnica Bašić je izjavila da je projekat Wat San trenutno najveći projekat u oblasti vodopskrbe i od izuzetno velikog značaja za cijelu Federaciju BiH. 

"Njegova vrijednost je 120 milijuna eura, u kojem sudjeluje 21 općina, a osim vodoopskrbe, odnosi se, i na kanalizaciju i prečišćavanje otpadnih voda. Mi u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva smo izuzetno zadovoljni što je konačno počela konkretna implementacija projekta", kazala je Bašić. 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, koje je zaduženo za njegovu implementaciju napravilo je od prošle godine dosad izuzetno velike pomake što se tiče provedbe projekta. 

"Još mnogo posla je pred nama. Ovom prilikom pozivamo sve strane involvirane u projekat da budu što ažurnije i da se što više potrude da ubrzamo procedure i osiguramo našim općinama realizaciju ovih, za njih, kapitalnih investicija", dodala je Bašić. 

Projekt Wat San obuhvaća prioritetne investicijske podprojekte u sektoru vodoopskrbe i odvođenja otpadnih voda na teritoriju Federacije BiH, a čija je svrha poboljšanje javnoga zdravlja i okoliša. 

Projekat se financira s 50 posto kreditnih sredstava, 25 posto grant EK i 25 posto vlastito učešće općina.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti