Gotovo mjesec nakon reizbora

Turska stvara nove ekonomske politike, ali pad lire se nastavlja

23.06.2023. 12:42 / Izvor: Agencije
turska

Gotovo mjesec nakon reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, njegova vlada priprema novi kurs u ekonomskoj politici.

Gotovo mjesec nakon reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, njegova vlada priprema novi kurs u ekonomskoj politici.

Imenovanje Mehmeta Simseka na mjesto čelnika Ministarstva finansija i trezora te Hafize Gaye Erkan, bivše bankarke s Wall Streeta za šeficu Centralne banke, signaliziralo je njegovu spremnost da odustane od svoje neortodoksne politike.

Potezi nove vlade usmjereni su na suočavanje s paralizirajućom ekonomskom krizom koja je dovela do skoka stope inflacije i pada lire na rekordno niske nivoe dok se zemlja bori s krizom troškova života i iscrpljenim deviznim rezervama.

Evo nekih od novih politika i trenutnog stanja turske ekonomije.

Povećanje kamatne stope označava zaokret

U četvrtak je Centralna banka Turske povisila ključnu stopu za 650 baznih bodova na 15 posto, što je prvo povećanje u zemlji od početka 2021.

Odbor za politiku Centralne banke rekao je da će se promjena “dalje pojačati onoliko koliko je potrebno dok se ne postigne značajno poboljšanje izgleda inflacije”.

Tvrde da su podigli stope kako bi se “što prije uspostavio tok dezinflacije, usidrila inflacijska očekivanja i kontrolisalo ponašanje cijena”.

Taj potez je preokret Erdoganove politike, koji se dogodio nakon godina monetarnog popuštanja, u kojem je jednosedmična kamatna stopa smanjena na 8,5 posto sa 19 posto 2021. godine.

Godišnja inflacija u Turskoj bila je nešto ispod 40 posto prošlog mjeseca nakon što je u oktobru prošle godine dostigla 24-godišnji maksimum, iznad 85 posto.

Lira pala na još jedan rekordno nizak nivo

Postizborne promjene, najavljene kako bi se uhvatilo ukoštac s rastućom stopom inflacije, još nisu ispunile očekivanja i lira je u petak oštro pala na novi rekordno nizak nivo.

Oslabila je za 2,8 posto, trgujući u omjeru 25,2015 naspram dolara, nakon što je preko noći dotakla prethodni rekordan nizak nivo od 25,59.

Erdoganov historijski reizbor u drugom krugu pobudio je nade u ekonomsku stabilnost, ali vrijednost lire nastavila je polagani pad.

Mjere za suzbijanje inflacije

Ranije ove sedmice, ministar pravosuđa Yilmaz Tunc rekao je da Turska radi na produženju mjere koja ograničava godišnje povećanje stanarine na najviše 25 posto.

Vlada je uvela tu mjeru u pokušaju da obuzda inflaciju u junu prošle godine, a ona bi trebala isteći sljedećeg mjeseca.

“Radimo (na tome) i bit će učinjeno”, rekao je Tunc.

U utorak je ministar rada Vedat Isikhan, također, najavio povećanje mjesečne minimalne plate u zemlji za 34 posto na 11.402 lire (483 dolara).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital