Evropa: Neka se Velika Britanija jednom odluči

15.10.2012. 12:42 / Izvor: Deutsche Welle
Evropa: Neka se Velika Britanija jednom odluči

Posljednjih je dana antieuropska retorika britanske vlade postala još oštrija. U kolikoj mjeri ovakvo ponašanje može utjecati na položaj ove zemlje unutar Europske unije?

Pod sve većim pritiskom desno orijentiranih snaga untar njegove stranke, britanski premijer David Cameron je snažnije no ikad dao na znanje da želi organizirati referendum o odnosima svoje zemlje s Europskom unijom. Britanski "euroskeptici" tu vide priliku da ponovno zadobiju ovlasti koje su ranije predali Briselu. Time bi se uspjeli i spasiti budućih, s krizom u eurozoni povezanih, financijskih obaveza.

Tijekom kongresa njegove Konzervativne stranke početkom prošlog tjedna, Cameron je zaprijetio da neće pristati na pregovore o proračunu EU-a ukoliko druge države Unije ne budu pristale na "određene kontrole izdataka". On je kazao kako je to "tipičan slučaj" u kojem Velika Britanija poziva da se "ovdje postave nove granice."

"Mogli bi razljutiti Francuze"

"Vlada utisak da se Velika Britanija želi držati podalje od događaja unutar eurozone dok si istovremeno priželjkuje više integracije unutar zone u kojoj je platežno sredstvo euro, ali samo dok se to ne tiče nje same. To bi moglo razljutiti francusku stranu", kaže Vivien Pertusot, predsjednik Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI) u Briselu.

Marco Incerti iz Centra za europske političke studije (CEPS) smatra da Cameronove primjedbe u Briselu teško da nekoga mogu iznenaditi.

"U Briselu nije izbila panika. Ovakve misli postoje već neko vrijeme. A postaju ozbiljnije kako se distanca između Londona i Brisela povećava. U zadnjih pet godina, odnosno već i dulje, sve više ljudi ima sve manje iluzija o ovom odnosu", kaže on.

Oštriji ton za vlastitu stranku

James Elles, član Konzervativne stranke i već dulje vrijeme zastupnik u Europskom parlamentu, ističe pak da je Cameron svoje primjedbe iznio u specifičnom kontekstu, na kongresu svoje Konzervativne stranke, na kojem je značajan dio sudionika izuzetno neprijateljski raspoložen prema EU-u.

Neki kritičari upozoravaju da bi Velika Britanija ovakvim diskusijama o budućnosti EU-a samu sebe mogla dovesti u nepovoljan položaj. "Kad u Briselu o tome razgovarate s Britancima koji tamo žive, oni se čine prilično zabrinutima", kaže Pertusot.

Velika Britanija ostaje utjecajna u Briselu

"U Velikoj Britaniji vlada osjećaj da Brisel Westminsteru i Velikoj Britaniji nameće pravila, koja nekako kao da dolaze ni od kuda", kaže Marco Incerti iz CEPS-a. "Zapravo Velika Britanija kroz svoje predstavnike u Briselu nije uopće izgubila na utjecaju", dodaje on. Incerti ističe da Britanija, zbog posebne uloge Londona kao financijskog središta Europe, ostaje "neizostavni igrač", kad se radi o finacijskim odlukama.

A što se tiče referenduma, kaže Incerti, mnogi bi se u Briselu zapravo tomu veselili, jer bi se time mogle razjasniti mnoge stvari.

"Krajnje vrijeme da Velika Britanija donese odluku"

"Krajnje je vrijeme da Velika Britanija donese odluku, hoće li ostati u Europskoj uniji i za nju se u potpunosit zauzimati, što uključuje i određene korake, ili ne želi tamo ostati, što je isto u redu, ali onda to treba jednom jasno odlučiti", kaže on.

Britansko će stajalište biti stavljeno na ispit kad se 18. i 19. listopada političari EU nađu u Briselu na sastanku na vrhu kako bi prije svega raspravljali o novim prijedlozima za financijsku uniju.

U prosincu prošle godine britanski premijer je rekao da će iskoristiti britansko pravo na veto i neće prihvatiti dogovor o fiskalnom paktu za rješavanje krize u eurozoni. No sporazum je ipak postignut i bez pristanka Velike Britanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital