Održana sjednica

Direktna strana ulaganja u BiH u prvom kvartalu veća su za 80 posto u odnosu na 2022.

12.07.2023. 15:20 / Izvor: Akta.ba
investicije

Novi saziv Savjeta za strane investitore Federacije Bosne i Hercegovine (SSI) održao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, prvu, konstitutivnu, sjednicu.

Novi saziv Savjeta za strane investitore Federacije Bosne i Hercegovine (SSI) održao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, prvu, konstitutivnu, sjednicu. Predsjednik Savjeta je federalni ministar trgovine Amir Hasičević, a za zamjenicu je izabrana federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Ministar Hasičević je novom Savjetu zaželio uspješan rad, predloživši da uz redovna izvještavanja Savjet ubuduće konkretizuje svoje prijedloge, mišljenja i savjete, a sve s ciljem stvaranja što boljih preduslova za povećanje stranih investicija.

SSI FBiH je savjetodavno tijelo Vlade FBiH, osnovano radi pomaganja i podsticanja stranih investicija, unapređivanja ukupnog poslovnog ambijenta za strane investitore u Federaciji, a koje upotpunjava koordinaciju i saradnju institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti stranih investicija.

Zadaci savjeta, između ostalog, su analiza poslovnog okruženja za strane investicije i predlaganje poduzimanja mjera i postupaka radi otklanjanja prisutnih ograničavajućih faktora za strane investitore, ali i inicira izmjene propisa kojim se podstiču i olakšavaju strana ulaganja.

Pred Savjetom je danas bila Informacija FIPA o stanju direktnih stranih investicija u BiH, koja je napravljena na osnovu podataka Centralne banke BiH. Prema prvim preliminarnim podacima direktna strana ulaganja u BiH u prvom kvartalu 2023. godine, a prema platnom bilansu BiH, iznose 426,61 miliona KM od kojih 52 posto ili 222,5 miliona KM čine procijenjene reinvestirane zarade. Također, direktna strana ulaganja u BiH u prvom kvartalu ove godine, prema preliminarnim podacima, veća su za 80 posto u odnosu na prvi kvartal 2022. godine.

Savjet se upoznao i sa Informacijom Federalnog ministarstva trgovine o registrovanim predstavništvima stranih osoba u FBiH zaključno sa krajem juna ove godine. Ova informacija je napravljena na osnovu podataka Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Podaci pokazuju da su 30. juna ove godine na teritoriji FBiH bila registrovana 363 strana predstavništva iz 41 zemlje, a najviše iz Hrvatske, Slovenije, SAD-a, Srbije, Njemačke...

Najviše stranih predstavništava je registrovano na području Kantona Sarajevo i to 269, zatim u HNK 33 i ZHK 23, te u TK 16 i ZDK 14 predstavništava.

Savjet je razgovarao i o bosanskohercegovačkoj dijaspori kao resursu u privlačenju i realizaciji direktnih stranih investicija.

Vlada Federacije BiH je polovinom jula imenovala aktuelni saziv Savjeta na dvogodišnji mandat. Uz ministra Hasičevića i ministricu Pozder, članovi SSI su federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, sekretari Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Jozo Bejić i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Sanela Jakubović. U Savjetu su i pomoćnici federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Marinko Bošnjak i federalnog ministra prostornog uređenja Ljuba Tadić.

Također, članovi Savjeta su kantonalni ministri privrede, Zlatko Mijatović iz Kantona Sarajevo, Samra Mehić iz Unsko-sanskog kantona, Edin Duraković iz Tuzlanskog kantona, Sedžad Milanović iz Srednjobosanskog kantona i Dario Sesar iz Zapadnohercegovačkog kantona. U Savjetu su i kantonalni ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavskog kantona Dragutin Živković, kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Vinko Marić, pomoćnici kantonalnih ministara privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Marin Ćorić, Bosanskopodrinjskog kantona Melida Hadžiomerović i Kantona 10 Ivana Suša, kao i predsjednik Vijeća stranih investitora BiH Branimir Muidža, te potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Saveza općina i gradova FBiH, VTK BiH i FIPA.

Prvi saziv Savjeta za strane investitore Federacije BiH imenovan je u januaru 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital