"Zlatna koka"

UIO BiH bilježi rekorde: Novca ima, u čemu je problem? U raspodjeli!

05.09.2023. 09:56 / Izvor: N1
UIO

Gdje god se priča o parama, uši se načule. Normalno da svi žele da čuju da Uprava za indirektno oporezivanje bilježi rekordne prihode.

Gdje god se priča o parama, uši se načule. Normalno da svi žele da čuju da Uprava za indirektno oporezivanje bilježi rekordne prihode. Pare nisu problem, para ima. Pa šta je onda problem? Pa zna se, raspodjela.

Zlatna koka Bosne i Hercegovine, kako Upravu za indirektno oporezivanje BiH nazivaju, obara rekorde.

Samo u avgustu se brojalo do 979 miliona KM, što je mjesečni rekord prikupljenih PDV sredstava od postojanja Uprave. SNSD-ov Srđan Amidžić prvo je sjeo u udobnu ministarsku fotelju, danas po protokolu zasjeo i na mjesto predsjedavajućeg UO UIO BIH. Rekao da je Republika Srpska novim koeficijentima, te odlukom o poravnanju, dobila više novca.

“Republika Srpska će po danas usvojenim koeficijentima imati veći priliv u budžet Republike Srpske od gotovo jednog procenta. Ovi koeficijenti predstavljaju stvar ekonomske aktivnosti. Po osnovu prvog privremenog poravnanja imaće 14,5 miliona. Oni koji su to komentarisali se ili ne razumiju u ekonomiju ili su zlonamjerni. Ta aktivnost u trećem kvartalu je bila takva da Republika Srpska po proračunima treba da ostvari veći priliv i to smo danas uradili”, rekao je Srđan Amidžić, predsjedavajući UO UIO BiH.

Republici Srpskoj skoro 1 % više novca znači da ide na 34,44 %, da FBiH ostaje na 62,01 %, a Brčko Distrikt na standardnih 3,55 %. Raspodjela PDV u periodu januar-avgust jasna je, najviše novca išlo je Federaciji BiH, ali, po nekim ocjenama iz tog entiteta, nepravedno mnogo dobija Republika Srpska.

  • BiH 679 miliona KM
  • Federacija BiH 2 milijarde 982 miliona KM,
  • Republika Srpska 1 milijardu i 614 miliona KM
  • Brčko distrkt 165 miliona KM

Iz UO UIO odbacuju navode da se odluke o poravnanjima i koeficijentima donose politički. Stava su da sve prati ekonomsku aktivnost, koju posmatraju stručnjaci iz odjeljenja za makroekonomsku analizu.

Da je RS dobila više novca ne slažu se svi.

“Kad pročitate naslov, ide zaključak opet ta izdajnička trojka daje nešto RS, a suština brojeva je ipak drugačija. Ako ćemo gledati pojednostavljeno, jasno je vidljivo da FBiH ima veći koeficijent nego 2022. godine u istom periodu, a RS manji”, kaže Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH (SDP)

To navodi i ministar finansija Federacije BiH Toni Kraljević. Upravo on je u junu blokirao raspodjelu miliona od putarina.
Raniji omjer 59 %,39%, 2 %, neprihvatljiv je za FBiH. Kraljević je u junu iskoristio pravo veta, te zaustavio realizaciju političkog dogovora o raspodjeli. Od blokiranih oko 220 miliona KM, Autoputevi RS ipak očekuju:

“Negdje oko 86 miliona KM. Ovo su nezvanične informacije. Nisu to sredstva koja ćemo iskoristiti ni za kakav luksuz, već za redovno poslovanje preduzeća. Iste probleme imaju i Autoceste FBiH. Čak ćemo razmišljati i, ukoliko ne bude spremnosti i saglasnosti da se sredstva rasporede, onako kako pripadaju javnim preduzećima, da podnesemo krivične prijave protiv odgovornih lica”, kaže Nedeljko Ćorić, v.d.direktora Autoputeva RS.

Mnogi čak i decidne brojke u BiH uzimaju kao kolačiće sa švedskog stola, stava su pojedini. Zahtijeva se da se ozbiljna pitanja rješavaju bez blokada.

“Mi imamo često jednu vrstu medijske hiperpolitizcacije nekih pitanja i događaja. Nismo dobili odgovor, suštinsko objašnjenje šta će se desiti prilikom sljedeće odluke, ako sljedeća odluka bude zahtjevala da se vrati koeficijent na ranije pozicije, da li će to naići na opstrukciju. Ni tu nemamo jasnih mehanizama deblokade”, kaže Sead Tručalo.

A dok se političari-matematičari usaglase, novac na lageru sve je jeftiniji zbog dugotrajne inflacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital