Stroga monetarna politika

OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.

21.09.2023. 12:31 / Izvor: Agencije
Dolar

Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskoj ekonomiji na početku godine.

Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskoj ekonomiji na početku godine, izvijestila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.

Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz juna za 0,3 postotna boda, prenosi Hina. Lani je, po njihovim izračunima, svjetski BDP porastao za 3,3 posto.

U 2024. godini aktivnost bi trebala porasti za 2,7 posto, za 0,2 postotna boda slabije nego što su procijenili u junskom izvještaju.

Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, svjetska ekonomija porasla je na početku godine snažnije nego što se očekivalo, ističu u OECD-u.

U eurozoni je potražnja već prigušena

Rast bi sada trebao posustati, procjenjuju, dodajući da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

Američka ekonomija pokazala se u ovoj godini otpornom na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. godini porasti za 2,2 posto, za 0,6 postotnih bodova snažnije nego što su očekivali u junu.

U 2024. godini postroženi uvjeti finansiranja “ublažit će pritisak potražnje” i ekonomija će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

U eurozoni potražnja je već prigušena, pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 posto, za 0,3 postotnih bodova slabije nego što se očekivalo u junu. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 posto.

Aktivnost u zoni primjene zajedničke evropske valute blago će ubrzati u idućoj godini, budući da će oslabiti negativan utjecaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u.

Njemački BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 0,2 posto i porasti za 0,9 posto u 2024. godini.

U junu je OECD najvećoj evropskoj ekonomiji u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024. godini.

Strukturni stres na tržištu nekretnina u Kini

OECD je snizio i prognoze rasta kineske ekonomije u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i “strukturnog stresa na tržištu nekretnina”.

Sada predviđaju da će rast druge najveće ekonomije svijeta usporiti sa procijenjenih ovogodišnjih 5,1 posto na 4,6 posto u 2024. godini.

U junu su prognozirali Kini rast od 5,4 posto u ovoj godini i od 5,1 posto u idućoj godini.

Upozoravaju da pretežu rizici koji bi mogli zakočiti ekonomski rast, ističući moguće značajnije probleme u obuzdavanju inflacije i moguće nove poremećaje na tržištima energije i hrane.

Dodatno bi rast zakočilo i oštrije usporavanje aktivnosti u Kini, napominju iz OECD-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital